Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdelijke regeling alleenverdienersproblematiek naar de Tweede Kamer

Gemeenten kunnen huishoudens die door een samenloop van regelingen onder het bestaansminimum terechtkomen vanaf 2025 ondersteunen met een vast bedrag. Dit schrijft staatssecretaris Jurgen Nobel in het wetsvoorstel voor de Tijdelijke regeling alleenverdienersproblematiek aan de Tweede Kamer.

Omdat de regels voor toeslagen, inkomens en sociale zekerheid niet goed op elkaar aansluiten, leven ongeveer 6000 huishoudens nu onder het bestaansminimum. Gemeenten kunnen hen nu tijdelijk als noodoplossing ondersteunen met bijzondere bijstand.

Volgens het wetsvoorstel ‘Tijdelijke regeling alleenverdienersproblematiek’ kunnen gemeenten vanaf 1 januari 2025 de gemiste toeslagen compenseren met een vast bedrag. Eind dit jaar wordt bekend hoe hoog dat bedrag zal zijn, en de uitbetaling gebeurt grotendeels ambtshalve. De toeslagen en bijstandsuitkering blijven hetzelfde, en het bedrag kan niet worden teruggevorderd. 

Handreiking handelingsperspectief bijgewerkt 

Op dit moment werken gemeenten met het zogenaamde Handelingsperspectief, dat blijft gelden tot de tijdelijke regeling op 1 januari 2025 ingaat. De handreiking hiervoor was nog niet volledig. De bijgewerkte versie staat nu online. Vanaf 1 januari 2028 wordt de blijvende oplossing via de Belastingdienst verwacht.

Wat vindt Divosa?

Divosa maakt zich al langere tijd hard voor een snelle oplossing door het ministerie van SZW en het ministerie van Financiën. Het is belangrijk dat inwoners geen bedragen terug hoeven te betalen, maar dat het probleem ‘aan de voorkant’ wordt opgelost. Gebeurt dat niet, dan komen inwoners onder de armoedegrens en kunnen er schulden ontstaan. VNG en Divosa hebben herhaaldelijk benadrukt dat gemeenten voldoende financiële middelen moeten ontvangen voor de uitvoering van de tijdelijke regeling.

Contactpersoon