Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa organiseert vanaf 2024 een aantal werkateliers inburgering. In de werkateliers geven enthousiaste uitvoeringsprofessionals van verschillende organisaties die met mensen met een inburgeringsplicht werken, duiding aan bekende uitvoeringsvraagstukken en richting aan oplossingen. Het thema wordt samen met landelijke ketenpartners vastgesteld. Werkateliers bestaan uit drie bijeenkomsten. De groep gaat actiegericht aan de slag: het uitvoeringsvraagstuk wordt ontleed, oplossingsrichtingen worden bedacht, de uitvoerders toetsen deze in de praktijk en de groep reflecteert op de ervaringen. Divosa deelt de uitkomsten met de rest van het land. 

Tijdens werkateliers werken uitvoerders en beleidsmakers aan oplossingen voor knelpunten

Foto door: Kas van Vliet

Werkatelier Inkoop en kwaliteit leerroutes

Wat heb jij de afgelopen twee jaar geleerd van de uitvoering van de leerroutes in de inburgering? En hoe past jouw gemeente of regio werkprocessen, contractafspraken en de inkoop van leerroutes aan op basis van lessen en nieuwe inzichten uit de uitvoeringspraktijk? Divosa organiseert een werkatelier voor gemeenten en regio's om samen - vanuit uitvoering, beleid en inkoop - te werken aan inkoop en kwaliteit van leerroutes. Om de lessen en uitdagingen mee te nemen in het doorontwikkelen van beleid, (regionale) samenwerking en inkoop. 

Het werkatelier is verspreid over drie dagen: 2 juli, 17 september en 5 november 2024. Meld je aan.

Werkatelier Jongeren en inburgering

Ervaar jij de combinatie jongeren en inburgering als een uitdaging en heb je hiervoor al een werkgroep voor ingericht in jouw gemeente of regio? Wil jij de samenwerking tussen de gemeente, het ISK, regulier- of taalonderwijs een impuls geven zodat jongeren gemotiveerd de taal leren en ontwikkelen richting een passende opleiding of werkplek? Kom dan met (een deel) van je werkgroep of met je collega’s van uitvoering en beleid naar het werkatelier Jongeren en inburgering. Hier kun je je samen met andere gemeenten en regio's verdiepen in de uitdagingen en oplossingen en de uitkomsten direct in de praktijk brengen. 

Het werkatelier is verspreid over drie dagen: 12 september, 19 september en 21 november 2024. Meld je aan.

 

In beeld: samenwerken aan inburgering

Hoe werk je als klantmanager van een gemeente of casemanager bij het COA samen? Hoe begeleid je statushouders samen richting hun inburgering? In 2023 kwamen casemanagers van het COA en klantmanagers van gemeenten bij elkaar. Eerst was er een landelijke bijeenkomst. Die bleek zo waardevol dat er tien regionale bijeenkomsten volgden. Want goede communicatie en samenwerking tussen het COA en gemeenten is essentieel voor een doorlopende lijn vanuit het azc naar de gemeente. Een bundeling van ervaringen en geleerde lessen vind je in deze video’s. Acht collega’s vertellen over communicatie met statushouders, Voorinburgering, motiveren en over het belang van onderling contact.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de Nieuwsbrief Inburgering in uitvoering en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van het lerende stelsel.