Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugkijken: webinar over benefit counseling

Mensen met een uitkering die gaan werken zijn vaak onzeker over de financiële gevolgen. Wat als ik het werk niet volhoud, hoeveel uur moet ik minimaal inzetbaar zijn en hoeveel ga ik onderaan de streep overhouden? Benefit counseling kan dan helpen. Op dinsdag 16 april 2024 organiseerde Divosa een webinar over benefit counseling. Je kunt hier informatie teruglezen en het webinar bekijken.

Bij benefit counseling krijgt de inwoner advies op maat, in begrijpelijke taal, over wet- en regelgeving omtrent uitkeringen en toeslagen in de persoonlijke situatie. Het samen doornemen van verschillende werkscenario's (werkuren, hoogte, loon en van baan veranderen) kan rust en overzicht geven. Benefit counseling wordt onder meer door IPS- trajectbegeleiders binnen GGZ-instellingen toegepast. De advisering gebeurt dan door de trajectbegeleiders of speciaal opgeleide specialisten in samenwerking met medewerkers van gemeenten, UWV of andere externe specialisten.

Onderzoeksresultaten

Werk betekent voor de meeste mensen een bron van inkomsten. Voor uitkeringsgerechtigden met een arbeidsbeperking (Participatiewet, Wajong, WIA, WAO) is dit niet altijd het geval. Uit een grootschalig subsidie-onderzoek van Optimalistic, Muzus en Stimulansz onder bijna 800 mensen met een arbeidsbeperking, blijkt dat de verrekening van inkomsten uit werk met de arbeidsongeschiktheidsuitkering kan leiden tot onzekerheid en financiële problemen. Deze problemen zouden ondervangen kunnen worden door in de switch van onbetaald werk naar betaald werk benefit counseling in te zetten. 

Kijk hier het webinar over benefit counseling terug. Aan het woord komen deskundigen die uitleggen wat benefit counseling is en wat het belang hiervan kan zijn. Ook komen er twee praktijkvoorbeelden aan bod (Utrecht, begint bij minuut 28.40 en Ede, begint bij minuut 54).