Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwaliteit van taal in de inburgering

Laatste update: 30 oktober 2024

6. Online taalonderwijs

6.1 Kansen en wettelijke kaders

De Wi2021 biedt ruimte voor online taalonderwijs. In alle leerroutes kan online van meerwaarde zijn. Er zijn echter een aantal eisen ten aanzien van het meetellen van online uren. Lees hieronder welke kansen online onderwijs biedt en waar je als gemeenten een taalaanbieder op moet letten.

Kansen voor online taalonderwijs in de leerroutes inburgering

Online taalonderwijs kan van meerwaarde zijn voor inburgeraars in alle leerroutes. Alfa-cursisten (cursisten die nog bezig zijn met leren lezen en schrijven) in de Z-route kunnen na ondersteuning op het gebied van digitale vaardigheden bijvoorbeeld zelfstandig of met elkaar gebruikmaken van digitaal lesmateriaal. Ook kunnen ze functies van hun smartphone gebruiken om te oefenen (foto’s of video’s maken, whatsappberichtjes inspreken of typen). Alfabetiseringsmethode DigLin+  biedt bijvoorbeeld een krachtige leeromgeving. En juist ook materialen die gelinkt zijn aan thema’s gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid kunnen goed benut worden met alfabetiseringscursisten. Denk hierbij aan het oefenen met online oefenprogramma’s over gezondheid of financiële zelfredzaamheid. Houd er rekening mee dat online lessen volgen wat anders is dan digitale oefenprogramma’s. Bij inburgeraars die de B1-route of Onderwijsroute volgen kunnen docenten  gericht verwijzen naar apps en websites waarmee ze de mogelijkheden hebben om extra te werken aan bijvoorbeeld hun woordenschat.

Wettelijke kaders en eisen online taalonderwijs 

Het is belangrijk om bij het toepassen van online onderwijs rekening te houden met een aantal wettelijke kaders. Zo tellen online lessen niet mee voor de ureneis in de Z-route. Als een inburgeringsplichtige alleen online les heeft gevolgd in de B1-route en vervolgens de leerroute wordt gewijzigd van de B1-route naar de Z-route, tellen de online gevolgde cursusuren niet mee voor de verplichte 800 uur NT2-lessen. Alle lessen die in de Z-route meetellen voor de verplichte 800 uur moeten namelijk klassikaal gevolgd zijn. In de B1-route is het toegestaan om door de cursist gevolgde uren afstandsonderwijs mee te laten tellen voor de urenverplichting die voortvloeit  uit de Wi2021, onder de volgende voorwaarden:

  • Er moet sprake  zijn van een hybride vorm van onderwijs. Dit betekent concreet dat er sprake dient te zijn van een combinatie van klassikaal onderwijs en afstandsonderwijs;
  • Minstens 50% van de uren moet klassikaal onderwijs zijn.

Handleiding Blik op Werk

Bekijk de Handleiding van Blik op Werk (2024) voor een volledig overzicht van Afstandsonderwijs: Eisen & Meetellen uren (Wet inburgering 2013 en Wet inburgering 2021).

Als de gemeente en taalaanbieders online taalonderwijs inzetten in de leerroutes, is het belangrijk om bij de voortgangsgesprekken rekening te houden met de gevolgen van routewijziging en wat dit betekent voor de urennorm die in de resterende inburgeringstermijn nog klassikaal gevolgd moet worden. Blended learning combineert fysieke taallessen met online componenten en is een onderwijsmethode die deze gevolgen in bepaalde mate kan ondervangen.

Inhoud