Overslaan en naar de inhoud gaan

Participatie in de inburgering

Laatste update: 28 oktober 2024

6. Praktijkvoorbeelden

6.3. Ervaringsdeskundige begeleiding in de gemeente Zaanstad

De gemeente Zaanstad heeft een Gemeentelijk Team Inburgering opgericht, bestaande uit casemanagers die zich uitsluitend richten op de begeleiding van inburgeraars. De gemeente heeft de inkoop van taal- en participatietrajecten afzonderlijk belegd bij gespecialiseerde aanbieders, waarbij NewBees verantwoordelijk is voor de uitvoering van participatie. Zaanstad beheert actief het netwerk van het sociaal domein, waardoor de uitvoerders van inburgering nauw samenwerken met de sociaal wijkteams, andere gemeentelijke diensten, en het lokale werkbedrijf Werkom.

Werkzame elementen bij participatie in Zaanstad:

  • Inzet van ervaringsdeskundigen 
  • Begeleiding in eigen taal
  • Cultuursensitief werken
  • Inzet van het bestaande lokale netwerk 

De kracht van maatwerk en lokale netwerken

Zaanstad laat zien hoe een breed lokaal netwerk effectief kan worden ingezet om inburgeraars te ondersteunen bij het vinden van geschikte participatieplekken. Casemanagers van het Gemeentelijk Team Inburgering leren de inburgeraars goed kennen, zodat hun bestaande competenties en persoonlijke ambities duidelijk naar voren komen. Dankzij het nauwe contact met zowel de taalschool als de begeleiders van NewBees ontstaat er een compleet beeld van de talenten van de inburgeraars. Deze samenwerking zorgt voor een gerichte en efficiënte begeleiding naar passende participatieplekken in de regio.

Kennismaking in de eigen taal

Een voorbeeld van het begeleidingsproces is de inburgering van Ahmed, een 49-jarige nieuwkomer uit Syrië, die wordt ondersteund door NewBees. Het intakegesprek wordt gevoerd door Nora, die eveneens uit Syrië komt. Door haar achtergrond kan Nora de informatie vertalen en kan Ahmed in het Arabisch over zijn leven en doelen in Nederland praten. Tijdens het gesprek geeft Ahmed aan dat hij eerst de Nederlandse taal wil leren en meer contact wil hebben met mensen om zijn taalvaardigheid te verbeteren. Hoewel hij ervaring heeft in de bouw, twijfelt hij nog over zijn carrièrekeuzes in Nederland en overweegt hij een ander vakgebied. De inburgeringsperiode biedt hem de ruimte om zijn loopbaanopties verder te verkennen.

Groepsactiviteiten en verdere kennismaking

Vanaf het begin neemt Ahmed actief deel aan de groepsactiviteiten van NewBees, waar hij wekelijks samen met andere inburgeraars meer leert over het leven en werken in Nederland. Door deze interacties krijgt hij de kans om de lokale gemeenschap beter te leren kennen. Voor Nora bieden deze activiteiten ook de mogelijkheid om Ahmed beter te begrijpen. Ze merkt op dat hij leergierig en vastberaden is, en sterk gemotiveerd om de Nederlandse taal goed onder de knie te krijgen. Op basis van hun gesprekken en observaties identificeren ze samen zijn belangrijkste kwaliteiten: besluitvaardigheid, doelgerichtheid, moed, empathie en behulpzaamheid. Deze informatie wordt vervolgens opgenomen in zijn persoonlijke profiel op het NewBees Online platform. Met deze inzichten zoekt Nora binnen het netwerk van NewBees Zaanstad naar een passende participatieplek voor Ahmed.

Begeleiding en ondersteuning op de werkplek

Nora vindt voor Ahmed een geschikte vrijwilligersplek bij een Internationale Schakelklas, waar hij verantwoordelijk is voor het voorbereiden en uitdelen van ontbijt aan de studenten. Deze functie, die dicht bij huis is, biedt hem de mogelijkheid om zijn taalvaardigheid te verbeteren. Tijdens het kennismakingsgesprek met de begeleider van de Internationale Schakelklas biedt Nora vertaling en legt ze Ahmeds verantwoordelijkheden uit. Ze volgt zijn voortgang door de locatie twee keer te bezoeken, waarbij ze zijn functioneren, punctualiteit en taalontwikkeling bespreekt met de begeleider. Ahmed geniet van zijn werk, toont geduld en past zich goed aan het Nederlandse werkritme aan. Hij waardeert de nadruk op punctualiteit en het tijdig voltooien van taken. Inmiddels heeft Ahmed zijn vrijwilligerswerk succesvol afgerond en bijna 800 uur participatie voltooid. Zijn begeleiding wordt binnenkort overgedragen aan werkontwikkelbedrijf Werkom, dat hem verder zal ondersteunen op weg naar betaald werk.

De aanpak in Zaanstad toont aan hoe belangrijk het is om inburgeraars goed te leren kennen, gebruik te maken van lokale netwerken en maatwerkbegeleiding in hun eigen taal te bieden.

Inhoud