Overslaan en naar de inhoud gaan

Participatie in de inburgering

Laatste update: 28 oktober 2024

6. Praktijkvoorbeelden

6.1. Vrijwilligerswerk door inburgeraars in de gemeente Arnhem

De gemeente Arnhem heeft, samen met andere gemeenten, een duaal traject in de regio Midden-Gelderland ingekocht via een aanbesteding. Taal- en participatietrajecten zijn bij één partner ingekocht voor B1- en Z-route, zodat deze geïntegreerd worden aangeboden. De inkoop is gefinancierd vanuit het inburgeringsbudget.

Werkzame elementen  bij participatie in Arnhem:

  • Inzet van het bestaande lokale netwerk
  • Praktijkgericht leren

Inzet van het lokale netwerk

In Arnhem is een samenwerking gestart tussen NewBees, de uitvoerder van participatie voor inburgeraars, en de lokale woonzorginstelling Innoforte. De ervaringsdeskundige van NewBees benaderde Innoforte met het verzoek om vrijwilligersplekken voor inburgeraars. De bewoners van Innoforte hadden behoefte aan sociale activiteiten gericht op beweging en interactie. Tegelijkertijd zocht NewBees naar mogelijkheden waarbij deelnemers actief konden bijdragen aan de lokale gemeenschap en hun Nederlands konden oefenen. 

Beide partijen zagen kansen in deze samenwerking en besloten hun krachten te bundelen. Samen organiseren ze nu regelmatig activiteiten, zoals wandelingen, dans- en muziekactiviteiten en educatieve programma’s zoals filmeducatie. De inburgeraars begeleiden en ondersteunen de ouderen tijdens deze activiteiten.

Voordelen voor de bewoners en inburgeraars

De samenwerking biedt voordelen voor zowel inburgeraars als bewoners van de zorginstelling. De ‘wandeldriedaagse’ bevorderde bijvoorbeeld de fysieke beweging van de bewoners en gaf inburgeraars de kans om hun Nederlands te oefenen en een actieve rol te spelen in de lokale gemeenschap. Daarnaast helpt deze samenwerking om zowel inburgeraars als ouderen uit hun isolement te halen, wat nieuwe sociale contacten oplevert. Voor de bewoners van Innoforte betekent dit meer interactie en diversiteit in hun dagelijkse routine.

Deze samenwerking onderstreept het belang van het benutten van lokale netwerken en voorzieningen, en het opbouwen van relaties met lokale werkgevers, arbeidsbureaus en maatschappelijke organisaties zoals zorginstellingen. Op deze manier ontstaan betekenisvolle verbindingen die bijdragen aan succesvolle participatie binnen de inburgering.

Inhoud