Overslaan en naar de inhoud gaan

Participatiewet in Balans

Headerfoto Participatiewet in Balans

De huidige Participatiewet is te complex en gaat onvoldoende uit van vertrouwen. Divosa werkt daarom met een aantal andere partijen samen in het programma  Participatiewet in Balans, dat als doel heeft om de Participatiewet te verbeteren. 

Divosa ondersteunt gemeenten bij de implementatie van het wetsvoorstel Participatiewet in Balans, met kennis en tools om effectief beleid uit te voeren, en met oog voor vertrouwen en de menselijke maat. Divosa biedt handreikingen, intervisie, bijeenkomsten en adviesgesprekken om knelpunten te signaleren en op te lossen. Zo kunnen gemeenten goed voorbereid aan de slag met de nieuwe wetgeving. 

In het programma werken we in drie sporen aan hetzelfde doel:

  • Spoor 1: Twintig maatregelen die op korte termijn de regels en ondersteuning van de Participatiewet beter laten aansluiten op de mogelijkheden en omstandigheden van de mensen voor wie ze bedoeld zijn.
  • Spoor 2: De fundamentele herziening van het stelsel op de lange termijn.
  • Spoor 3: Versterken van vakkundigheid in (de verandering naar) de herziene Participatiewet.

Samenwerking

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt als wetgever de regie op de herziening van de Participatiewet. Betrokken ministeries zijn het ministerie van VWS, Financiƫn, BZK en OCW. Hierbij werken zij nauw samen met organisaties die dicht bij de uitvoering van de Participatiewet staan, zoals Divosa, Cedris, VNG, SAM, Sociaal Werk Nederland, European Anti-Poverty Network en de Landelijke Cliƫntenraad. Met directe en indirecte sociale partners, gemeenten, wetenschap en kennisinstituten, en de landelijke en lokale politiek.

Contactpersoon