Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa Benchmark Festival 2024

Wanneer

vrijdag 13 september 2024

9:30 tot 13:30

Waar

Divosa

Aidadreef 8
3561 GE Utrecht

Deelname en kosten

De bijeenkomst is exclusief voor deelnemers aan de Divosa Benchmark Werk & Inkomen, Armoede & Schulden en/of Statushouders & Inburgering. 

Deelname is gratis.

Op vrijdag 13 september ben je van harte welkom op het Divosa Benchmark Festival 2024. Inspirerende sprekers bieden je nieuwe inzichten over het breed sociaal domein en verbinden deze kennis aan de Divosa Benchmarks. Je kunt een keuze maken uit zes workshops.

Deze bijeenkomst van Divosa, BMC en Stimulansz is exclusief voor gemeenten die deelnemen aan de Divosa Benchmark Werk & Inkomen, Armoede & Schulden en/of Statushouders & Inburgering. Het festival vindt plaats van 9.30 tot 13.30 uur in het Divosa Clubhuis, pal naast station Utrecht Overvecht.

Wat gaan we doen?

In het plenaire programma gaan we in op een aantal ontwikkelingen rond thema's die in de drie Benchmarks aan bod komen. Daarna legt onderzoeker/docent aan de VU Hans Bosselaar op eigen wijze verbindingen tussen wetenschappelijk onderzoek in het sociaal domein en de praktijk. Wat werkt bijvoorbeeld in de professionalisering van re-integratie? Wat zijn de belangrijke, nieuwe wetenschappelijke inzichten voor het sociaal domein? En welk leiderschap is daarbij nodig?

Na het plenaire programma zijn er twee workshoprondes van elk vijftig minuten, waarbij je kan kiezen uit zes verschillende workshops.

Enthousiast geworden? Meld je dan nu aan voor het Divosa Benchmark Festival 2024!

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

9.00 - 9.30 uur Inloop met koffie en thee.
9.30 - 10.40 uur Plenair programma
10.40 - 11.00 uur Korte pauze en wissel naar workshops
11.00 - 11.50 uur Workshopronde 1
12.00 - 12.50 uur Workshopronde 2, 
met aansluitend gezamenlijke lunch

Workshops

Op het Divosa Benchmark Festival zijn er twee workshoprondes van elk vijftig minuten. Je kan kiezen uit onderstaande workshops.

Let op: per workshop geldt een maximum aantal deelnemers. Wanneer het maximum is bereikt, melden we dat op deze pagina. Je kunt je dan niet meer inschrijven voor de betreffende workshop.

Workshop 1 - Breed mensontwikkelbedrijf Vidar

Het kabinet heeft in de voorjaarsnota extra middelen vrijgemaakt om sociaal ontwikkelbedrijven meer stabiliteit en continuïteit te bieden voor de lange termijn. Dit is een reactie op een rapport van Berenschot over de toekomst van sociale ontwikkelinfrastructuur, dat afgelopen zomer werd gepubliceerd. In deze workshop staan de laatste ontwikkelingen centraal en gaan we in op een mooi praktijkvoorbeeld, Vidar.

Vidar (gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein) is een breed mensontwikkelbedrijf waar de uitvoering van werk en inkomen en het sociaal ontwikkelbedrijf hand in hand gaan. Vidar neemt ons mee in haar visie en presenteert voorbeelden van hoe ontwikkeling breed kan worden ingericht en uitgevoerd.

Workshop 2 - Inzet van loonkostensubsidie in gemeente Oss

Gemeenten zetten steeds meer in op loonkostensubsidie. Uit een maatschappelijke kosten en batenonderzoek van Cedris en Divosa blijken hier veel voordelen aan te zitten. Naast goede begeleiding is loonkostensubsidie het belangrijkste instrument voor het realiseren van een inclusievere arbeidsmarkt. In deze workshop gaan we in op algemene ontwikkelingen rondom loonkostensubsidie en gaan we met elkaar in gesprek over een goed voorbeeld hiervan in de gemeente Oss.

Vanaf de inwerkingtreding van de Participatiewet zet Oss sterk in op loonkostensubsidie. Dat zien we ook terug in de Benchmark Werk & Inkomen. Gemeente Oss vertelt over inhoudelijke keuzes, haar aanpak en over principiële vraagstukken en knelpunten met betrekking tot de inzet van loonkostensubsidie.

Workshop 3 - Financiële bestaanszekerheid versterken

Deze workshop staat in het teken van bestaanszekerheid en de mogelijkheden van gemeenten om hieraan bij te dragen. We gaan onder andere in op de volgende vragen:

  • Wat zeggen de feitelijke uitgaven aan minimaregelingen, bijzondere bijstand en het gebruik daarvan voor het versterken van bestaanszekerheid van mensen?
  • Vullen de regelingen elkaar aan, of zijn het op zich staande regelingen?
  • Hoe zorg je ervoor dat je oog hebt voor de behoeftes van mensen, hoe sluit je aan bij de kanteling naar de menselijke maat en vertrouwen?
  • Gaat het bereik ook echt omhoog nu er een grotere doelgroep in beeld is?

Tijdens deze workshop vertellen Helga van de Weerd en Wemke Flim van de gemeente Arnhem hoe zij op basis van het onderzoeksrapport ‘Bestaanszekerheid in beeld’ starten met het vereenvoudigen van de bijzondere bijstand en het vergroten van het bereik van de Individuele inkomenstoeslag.

Workshop 4 - Statushouders aan het werk

Om meer statushouders aan het werk te helpen, heeft het kabinet extra geld beschikbaar gesteld voor regionale verbinders, proeven met startbanen, en een subsidieregeling voor werkgevers. Tijdens deze workshop gaat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in op de rol van regionale verbinders en de subsidie voor werkgevers.

De regionale verbinder van de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe presenteert de succesvolle regionale aanpak op het gebied van statushouders toeleiden naar werk: hoe is de aanpak tot stand gekomen en welke problemen worden ermee opgelost? Op welke manier is het gelukt om het regionaal in te bedden, hoe ziet het programma eruit en wat zijn de resultaten? Deskundigen van de Divosa Benchmark lichten toe hoe (en welke) data over werkende statushouders zichtbaar zijn in de Benchmark Statushouders & Inburgering.

Workshop 5 - De inzet van data binnen het sociaal domein: ervaringen uit de praktijk 

De onderzoeksresultaten, feiten en cijfers binnen het gemeentelijk sociaal domein buitelen over elkaar heen. Door de enorme beschikbare hoeveelheid aan kennis ontwikkelt de uitvoeringspraktijk zich. Tegelijkertijd zitten we nog midden in de zoektocht naar hoe we data kunnen inzetten ter ondersteuning van ons werk en onze dienstverlening. Hoe ga je als gemeente meer datagedreven werken? Waar zet je op in? En waar moet je rekening mee houden?  

In deze workshop vertelt een gemeente over haar ervaringen. Luister in deze workshop naar het eerlijke verhaal: de visie, ideeën, aanpak en dagelijkse praktijk rondom de inzet van data in de gemeente.

Workshop 6 - Stoomcursus gebruik Benchmarks

Wil je snel en goed leren benchmarken? Wil je weten hoe je zelf vergelijkingsgroepen instelt en hoe je meer uit de Benchmarks kunt halen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de vele extra indicatoren die je in het analysedeel van het platform kan vinden? In deze workshop wijst Simon Wajer van BMC je de weg op het platform. Hij laat zien hoe je alle informatie zo efficiënt mogelijk kan vinden en gebruiken. Neem je tablet of laptop mee, want we gaan samen met jou aan de slag met de benchmarks!

Contactpersoon