Overslaan en naar de inhoud gaan

Stan Kaatee

Stan Kaatee is sinds oktober 2020 cirecteur-generaal Werk bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij groeide op in Haarlem en studeerde Bestuurskunde in Leiden. Zijn brede overheidservaring komt tot uiting in onder meer een werkzame periode van ruim drie jaar bij de gemeente Amsterdam en acht jaar als adviseur van voormalig minister-president Mark Rutte.

Marianne van den Anker

Marianne van den Anker is sinds 1 maart 2022 de ombudsman Rotterdam-Rijnmond. Ze zet vol in op herstel van vertrouwen als het misgaat tussen inwoners of ondernemers en hun gemeente. Maar ze wil problemen ook zo snel mogelijk zien en aankaarten – liefst nog voordat er klachten zijn. Daarom is ze veel buiten kantoor te vinden, om in de haarvaten van de samenleving te horen wat er allemaal speelt.

Als luis in de pels gaat ze de strijd aan tegen de lokettenjungle, bureaucratische hindernissen en systeemgeweld. Voor haar is het vanzelfsprekend dat de menselijke maat centraal moet staan, hoewel ze beseft dat dit geen eenvoudige opgave is. Het versterken van het vertrouwen in de overheid is een grote drijfveer en vormt de rode draad in haar carrière.

De ombudsvrouw is wethouder en raadslid geweest in Rotterdam. Haar loopbaan begon als bestuurskundige en criminoloog in de academische wereld. Naast het schrijven van boeken en haar vaste optredens als radiopresentator op NPO Radio 1 heeft ze zich ontwikkeld tot een krachtige bestuurder met een groot maatschappelijk hart. Haar missie is om de leefwereld te verenigen met het systeem en op die manier de wereld een stukje beter te maken, met liefdevolle confrontaties als haar middel.

Erik Dannenberg

Erik Dannenberg (1964) is sinds 1 januari 2017 voorzitter van Divosa. Hij heeft ruime ervaring in het sociaal domein. Na zijn studie Maatschappelijk werk is hij actief geweest in de hulpverlening aan mensen die verslaafd waren, dakloos waren geraakt en aan gezinnen met meerdere ernstige problemen; eerst in uitvoerende en al snel in leidinggevende rollen.

Van maart 2005 tot maart 2014 was Dannenberg wethouder in de gemeente Zwolle met diverse portefeuilles in het sociaal domein.

Denise Harleman

Denise Harleman studeerde theaterwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Als dramaturg en creatief producent werkte ze mee aan tientallen (theater)producties. De rode draad door alle projecten waar ze een bijdrage aan leverde: kunst en verbeelding als verzet. Niet door via de kunst kritiek te uiten, maar door de kunst het alternatief te laten verbeelden.

In 2020 richtte zij Collectief Kapitaal op. Opnieuw een beweging van verzet. Ditmaal tegen structurele systemen van ongelijkheid in Nederland. Vanuit een beweging van gemeenschap en liefde poogt Collectief Kapitaal de dagelijkse beoefening van ongelijkheid om te buigen naar een samenleving van radicale gelijkwaardigheid. Ook de organisatie zelf, die inmiddels bestaat uit meer dan 4000 leden, onderzoekt continu de noodzakelijke voorwaarden om samen te werken en te leven vanuit democratische principes, op basis van vertrouwen, solidariteit en (gelijk)waardigheid.

Als docent is zij verbonden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Tevens is zij lid van de Raad van Toezicht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Die verbinding met de kunsten is essentieel in haar werk én visie op de wereld; zonder verbeelding verliezen we ons vermogen om een andere wereld voor te stellen buiten bestaande structuren van macht en ongelijkheid. Verbeelding biedt ons de ruimte de grenzen van het mogelijke te verleggen.

Natasha Mohamed-Hoesein 

Natasha Mohamed-Hoesein is namens DENK sinds 2023 wethouder Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal van de gemeente Rotterdam. Mohamed-Hoesein wil opkomen voor mensen die zich niet gehoord voelen en steun nodig hebben. Ze vindt bijvoorbeeld dat Rotterdammers een vast inkomen moeten hebben. Dat draagt volgens haar bij aan gelijkwaardigheid in de maatschappij. Al eerder zat zij voor DENK in de gemeenteraad. Daarvoor was zij werkzaam als advocaat en werkzaam op het gebied van de sociale advocatuur.

Michelle van Tongerloo

Michelle van Tongerloo is huisarts en straatarts in Rotterdam. Als huisarts werkt ze in IJsselmonde, een wijk in Rotterdam-Zuid vol armoedeproblematiek. Daarnaast is zij zelfstandig straatarts bij de Pauluskerk waar ze diverse mensen – vaak dakloos, verslaafd of ongedocumenteerd – zorg biedt. ‘Als straatarts ben je een soort kanarie in de kolenmijn, maatschappelijke ontwikkelingen ontvouwen zich live voor me.’

Steeds vaker ziet ze Rotterdammers die dakloos en onverzekerd rondlopen. In het begin waren dat veelal mensen met bijvoorbeeld gedrags- en verslavingsproblemen die geen plek meer vinden in de ggz of een beschermde woonvorm. Nu ziet zij steeds meer gewone mensen met wie eigenlijk vrij weinig aan de hand is en die veelal ook jong zijn, maar door een paar problemen opeens dakloos zijn geraakt.

Een belangrijk thema in haar werk is kans- en opvoedingsarmoede. Problemen worden vaak van ouder op kind doorgegeven. Veel ziektes worden veroorzaakt door armoede, stress en een ongezonde levensstijl. Dat is geen nieuw inzicht en toch zijn we nog altijd te laat als kinderen met overgewicht, gedragsproblemen en rotte tanden op het spreekuur komen. Van Tongerloo ziet als geen ander hoe hulpverlening kan falen – terwijl vroeg en effectief interveniëren een wereld van verschil kan maken.

Wendelien Wouters

Wendelien Wouters is een ervaren dagvoorzitter, moderator en presentator. Ze voelt zich thuis bij vrijwel ieder denkbaar onderwerp en heeft een voorliefde voor maatschappelijke thema’s. Dankzij haar theaterachtergrond maakt ze van elk evenement een onvergetelijke ervaring, waarin deelnemers de hoofdrol spelen. Ze staat bekend als een snelle denker, energiek, uitnodigend, warm en gevat. Maandelijks traint ze mensen bij Leren Modereren. Wouters heeft ook een eigen theatrale talkshow, ‘Lampje erop’, waarin gewone mensen met bijzondere verhalen centraal staan.