Overslaan en naar de inhoud gaan

Het keuzeprogramma biedt een mix van werkbezoeken, workshops en excursies.

Donderdag

Werkbezoeken (13:30-16:00 uur)

1 Dwars door de stad: op de fiets naar het Juridisch Loket

Wist je dat de gemeente Zwolle het makkelijker heeft gemaakt voor inwoners om rechtsbescherming en laagdrempelige rechtshulp te krijgen? Fiets mee naar het Juridisch Loket en ontdek hoe inwoners sneller en beter de weg naar hulp vinden. Tijdens de excursie lossen we samen de Mysterie Module Rechtsbescherming op. Zo ervaar je wat er mis - en goed - kan gaan, óók in jouw gemeente.

  • Irene Pruim, programmamanager gemeente Zwolle
  • Lieke Metzemakers, projectleider Rechtsbescherming Divosa
  • Jenny Vlemmings, projectleider Robuuste rechtsbescherming Divosa
    in samenwerking met vertegenwoordigers van het Juridisch Loket en de Sociaal Raadslieden

2 Dwars door domeinen voor mentale hulp

Tijdens dit werkbezoek neem je een kijkje in de keuken bij twee organisaties die zich inzetten om mensen met psychische problemen te helpen. WachtKracht biedt door domeinoverstijgende samenwerking ondersteuning aan mensen die nog op de wachtlijst staan voor mentale hulp. Door de samenwerking kunnen mensen efficiënter met hun behandeling starten. Soms is sprake van een minder specialistische behandeling of kortere behandelduur. In enkele gevallen is een behandeling niet meer aan de orde.

Team VIA biedt bemoeizorg in de regio IJssel-Vecht. Die is bedoeld voor mensen, vaak met meervoudige problematiek, over wie anderen zorgen hebben, maar die zelf geen hulpvraag kunnen of willen stellen. Beiden zijn initiatieven waarin verschillende organisaties de krachten bundelen, om brede kennis en expertise te kunnen bieden.

  • Iris Passchier, projectleider Wachtkracht
  • Annemarie van der Kolk, projectmanager WijZ
  • Astrid Bosman, stafmedewerker Maatschappelijke Zorg GGD IJsselland

3 Op bezoek bij de Proeftuin Samenspel in de Wijk en het Relatie- en Scheidingsteam

Het lukt de gemeente Zwolle om hulp dichtbij kinderen en gezinnen te organiseren, waardoor zij sneller en beter geholpen worden en zij minder gebruik hoeven te maken van specialistische jeugdhulp. Zwolle doet dit door anders te kijken, te denken en te doen.  Dit doen ze bij alle hulpvragen, maar ook specifiek bij relatie- en scheidingsvragen. Tijdens dit werkbezoek delen we de geleerde lessen van de proeftuin Samenspel in de Wijk en het Relatie- en Scheidingsteam en laten we zien op welke wijze we het veranderproces monitoren. Daarnaast gaan we samen aan de slag met praktijkvoorbeelden om te ervaren wat deze manier van werken vraagt en oplevert.  Daarnaast is er alle ruimte voor je eigen vragen. Zowel politiek, beleidsmatig als uitvoerend.

  • Michiel van Willigen, wethouder Jeugd, Sociale basis, Onderwijs, Sport, Gezondheid, Armoede en schulden Gemeente Zwolle
  • Geraldine IJzerman, teammanager Sociaal wijkteam West gemeente Zwolle
  • Karin Wierenga, beleidsadviseur Jeugd gemeente Zwolle
  • Marianne Volaart, projectleider Proeftuin gemeente Zwolle

4 Fietstocht langs dwarse wooninitiatieven

Een aantal jaar geleden is de gemeente Zwolle gestart met een fietstocht langs verschillende wooninitiatieven in de stad. Deze fietstocht neemt je mee naar verschillende locaties die een combinatie bieden tussen wonen en zorg. Herstel begint namelijk bij een goede basis: een dak boven je hoofd. Bewoners krijgen hier daarom ook een eigen huurcontract, om ze de bescherming van een eigen huis te bieden. Tijdens dit werkbezoek worden vragen behandeld als: wat is nu beschermd thuiswonen? Daarnaast gaan we langs bij de verschillende community s om mee te maken hoe het is om hierin te wonen.

  • Laura Pruik, projectassistent wonen en zorg gemeente Zwolle
  • Sander Oosterhuis, programmamanager wonen en zorg gemeente Zwolle

5 Vrijwilligers, mantelzorgers en inwoners samenbrengen door ZwolleDoet!

ZwolleDoet! is makelaar, steunpunt en expertisecentrum op het gebied van vrijwillige inzet, informele zorg en mantelzorg. Deze organisatie zet vrijwillige en informele kracht in om vraag en aanbod te bemiddelen. Tijdens dit werkbezoek krijg je een kijkje in de keuken bij ZwolleDoet! en laten zij zien hoe inwoners en organisaties zelfredzamer worden en hoe ze onbenutte kracht kunnen benutten.

  • Bianca Talen, Manager ZwolleDoet!

naar boven

Workshops (13:30-14:30 uur)

1.1 Dwars op inburgering

Hoe organiseert jouw gemeente de Wet inburgering 2021? Gemeenten hebben inmiddels ruim twee jaar ervaring met de organisatie en uitvoering van de nieuwe uitvoeringstaken en inburgeringsvoorzieningen. Divosa ondersteunt het leren in de uitvoering en deelt tijdens de workshop inzichten die relevant zijn voor leidinggevenden en strategen in het sociaal domein. En daarna draaien we de boel om! We benaderen de Wet inburgering vanuit het brede sociaal domein. Daarmee gaan we dwars tegen de richting van het leren in de uitvoering van inburgering in en zoeken we samen met jou en andere gemeenten naar strategische verbindingen.

  • Mirjam Gietema, projectleider Robuuste rechtsbescherming en Inburgering Divosa
  • Petra Ginjaar, programmamanager Inburgering Divosa

1.2 Dwars kijken naar de jeugdhulp

Het Regionaal Serviceteam Jeugd (RSJ) IJsselland heeft een transformatieconvenant opgezet om het jeugdstelsel te transformeren. Het convenant richt zich op jeugdigen waar een uit(huis)plaasting dreigt of die al uit huis geplaatst zijn. De ambitie is om te werken naar nul uithuisplaatsingen, omdat elk kind een thuis verdient. Daarnaast richt het RSJ zich op de aanpak van wachttijden. Door middel van iteratief werken en design thinking probeert het op een andere en dwarse manier naar de jeugdhulp te kijken.

  • Annemarie van Rhijn, projectleider Regionaal Serviceteam Jeugd IJsselland

1.3 Zwolse werkwijze - Verrekening inkomsten uit onderneming

In deze workshop wordt de 'Zwolse aanpak' besproken, een praktische en doeltreffende benadering ontwikkeld door de gemeente Zwolle om ondernemerschap onder bijstandsgerechtigden te stimuleren. Deze werkwijze wordt landelijk erkend als een effectieve manier om inkomsten uit parttime ondernemerschap binnen de bijstand te verrekenen. Of je nu een bestuurder, manager of beleidsmaker bent, deze workshop biedt waardevolle kennis en praktische tips om de 'Zwolse aanpak' toe te passen binnen jouw context. Doe mee en ontdek hoe je deze innovatieve benadering kunt integreren binnen jouw gemeente!

  • Jacob Gent, regionaal bureau zelfstandigen Zwolle
  • Laurette Prins, startersconsulent Regionaal bureau zelfstandigen Zwolle

1.4 Handhaven dwars door het sociaal domein heen

In Zwolle is de afgelopen jaren aandacht geweest voor het thema handhaving. Dit lijkt een onderwerp wat exclusief op het bordje ligt van handhavers en sociaal rechercheurs. In Zwolle zien we dit anders. In het sociaal domein heeft iedere professional een rol bij het voorkomen van oneigenlijk of misbruik van voorzieningen. Handhaven gaat dus dwars door de verschillende disciplines heen. Het centrale thema in het sociaal domein is immers voor iedere professional gelijk, namelijk: streven naar zoveel mogelijk zelfredzaamheid. Vanuit die gedachte is ook oneigenlijk of misbruik van voorzieningen een gedeelde taak. In deze workshop word je meegenomen in de uitdaging van het integraal samenwerken en handhaven.

  • Gert Kamp, teamleider IPA Gemeente Zwolle
  • Ramon Dolfin, trainer Egostrippen

1.5 De Doorbraakmethode: dwars denken om maatwerk mogelijk te maken

We hebben voor honderdduizenden huishoudens in Nederland met problemen allerlei mooie oplossingen en mogelijkheden bedacht. Maar soms werken al die goedbedoelde regelingen en regels in onze verzorgingsstaat toch ineens onbedoeld belemmerend in plaats van helpend. Als je actief bent in het sociaal werk zal dit geen verrassing voor je zijn. Soms heb je een uitzondering op de regel nodig om een doorbraak te krijgen. In deze workshop stellen we graag centraal: hoe werkt dwars denken zodat maatwerk mogelijk wordt en inwoners écht verder kunnen?

  • Marijke Versteeg-Kasemier, adviseur Sociale Wijkteams Zwolle
  • Joyce Bosman, projectleider gemeente Groningen / aanjager Doorbraaknetwerk Groningen
  • Annet Visser, projectleider/beleidsadviseur gemeente Groningen / aanjager Doorbraaknetwerk Groningen

1.6 Basisdienstverlening als toekomst van geharmoniseerde uitvoering?

Op 21 maart 2024 is de basisdienstverlening schuldhulp bestuurlijk getekend door Divosa, VNG, SZW en NVVK. Hiermee spreken we af dat alle 342 gemeenten een minimale vorm van schulddienstverlening inrichten, vormgeven en bieden aan inwoners. Is basisdienstverlening waarbij we landelijk afspreken wat het minimale aanbod is, een vorm waarin we toekomst zien? Zou dit voor meer dienstverleningen nodig zijn? Willen de op deze manier onuitlegbare verschillen tegengaan? Zien we dat standaardiseren juist ruimte geeft aan onze professionals? Of heeft harmoniseren van dienstverlening ook grote nadelen? Kom in deze workshop meedenken over hoe we als gemeenten de basisdienstverlening willen vormgeven, over waar lokale vrijheid belangrijk is en welke bouwstenen we nodig hebben voor de toekomst.

  • Annelie van Manen, procesmanager Vereenvoudiging inkomensondersteuning Divosa
  • Iris Leene, bestuurslid Divosa en concerndirecteur maatschappelijke ontwikkeling gemeente Apeldoorn

1.7 Eerst het samen leven, dan de gezondheidszorg

De gezondheidszorg heeft de sociale basis ontdekt. Zowel in het IZA, het GALA als in het WOZO worden sociaal domein en burgers als ventiel voor de overbelaste professionele zorg gezien met veel beleidsdrukte van dien. Die drukte gaat te weinig opleveren, betoogt journalist en publicist Piet-Hein Peeters in een essay dat hij schreef voor LSA bewoners (Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners, een vereniging van bewonersinitiatieven in heel Nederland). Waarom dat zo is en hoe het samen leven, en dus het voor elkaar zorgen, dan wel versterkt kan worden, bediscussieert hij graag met de deelnemers in deze workshop.

  • Piet Hein Peeters, journalist en publicist

1.8 Dwars financieren in het sociaal domein

De financiën van de gemeenten staan onder druk. Veel geld dat gemeenten erbij krijgen via het gemeentefonds is incidenteel, terwijl de problemen structureel zijn. De financiering gaat over van een trap-op-trap-af-systematiek naar een gemeentefonds dat is gekoppeld aan de ontwikkelingen van het bbp. De vergrijzing en de daarmee samenhangende kostenstijging gaan op termijn echter een stuk sneller dan de groei van het bbp. Veel gemeenten vrezen hard te moeten ingrijpen in het sociaal domein. In deze workshop schetsen we de ontwikkelingen op hoofdlijnen en laten we zien hoe je een dwarse kijk op de problematiek kunt ontwikkelen, aan de hand van een praktijksituatie van de gemeente Maastricht. Daar is een koppeling gelegd tussen het sociaal domein en gebiedsgericht werken. Er wordt meer ingezet op werken aan de voorkant vanuit de sociale basis en het verminderen van inzet van professionals. Dit leidt ook tot besparingen doordat ‘ontdubbeld’ kan worden.

  • Anton Revenboer, De Galan Groep
  • Hans Ruijssenaars, Teammanager Sociaal Beleid Gemeente Maastricht
  • Bastiaan Ouwehand, procesmanager financiën Divosa
  • Jos Huijts, procesmanager bedrijfsvoering Divosa

1.9 Partnerschap voor betere jeugdzorg

De vraag naar jeugdzorg neemt nog steeds toe, terwijl er veel aandacht is voor het voorkomen van geïndiceerde jeugdzorg en de transformatie van de jeugdzorg zelf. Veel gemeenten en jeugdzorgaanbieders kampen daarnaast met grote tekorten. Hoe houden we het betaalbaar? In deze sessie gaan we met Vivian Jacobs van Sterk Huis in gesprek over duurzaam partnerschap tussen gemeenten en zorgaanbieders. We bespreken hoe we tot meer partnerschap kunnen komen in het sociaal domein. Denk en doe je mee?

  • Vivian Jacobs, bestuurssecretaris Sterk Huis en programmamanager Smart Start
  • Hidde Brink en Hennie van Deijck, procesmanagers leren & ontwikkelen Divosa

1.10 Toekomst van het sociaal ontwikkelbedrijf

De transformatie van het sociaal ontwikkelbedrijf en de samenwerking met de afdelingen Werk en Inkomen is belangrijk voor veel gemeenten. In deze workshop spiegelen we de uitvoeringspraktijk in Eemsdelta aan de landelijke ontwikkelingen. We gaan met jullie op onderzoek uit naar de situatie in je eigen gemeente. Voor welke uitdagingen staan jullie? Welke keuzes moet je maken en met welke ontwikkelingen moet je rekening houden? Wat zijn de dilemma's en mogelijke oplossingen? Stel je vragen en denk mee!

  • Harry Wieringa, clusterdirecteur Mens en Maatschappij Eemsdelta
  • Anna van der Schors en Chris Wallis, procesmanagers Divosa

1.11 Samenwerken aan een ander armoedebeleid

Kom en leer over de vernieuwende initiatieven die armoede in Nederland op een andere manier aanpakken. Ontdek hoe gemeenten werken om meer bestaanszekerheid te bieden, hoe weerbarstig het systeem hierop reageert en hoe je zelf in je gemeente aan de slag kunt gaan. Laat je inspireren door lokale onderzoeken en activiteiten, zoals ‘Gewoon geld geven’ van Kansfonds dat uitgevoerd wordt in gemeenten Zaanstad, Tilburg en Amsterdam, en help ons een ander armoedebeleid te creëren.

  • Jan Feenstra, projectleider Gemeente Amsterdam
  • Tessa Smets, programma-adviseur Kansfonds

1.12 De loketfunctie doorbreekt grenzen: ‘altijd de juiste deur’

Hoe zorgt een integrale aanpak voor betere toegang tot (rechts)hulp voor alle inwoners? Ontdek in deze sessie de verbindende kracht van één loketfunctie. Met interdepartementale samenwerking en ruimte voor dialoog laten we je zien hoe je barrières overwint en échte samenwerking stimuleert. Denk en doe je mee over welke barrières we, landelijk én lokaal, nog kunnen en moeten slechten?

  • Astrid van den Biggelaar, Programmamanager Overheidsbrede loketten/ Informatiepunten Digitale Overheid, Ministerie van BZK
  • Nikki Lübeck, programmamanager Rechtsbescherming en Rechtshulp Divosa

1.13 Maak kennis met KopKrakers

KopKrakers is ontwikkeld om professionals te stimuleren bewust handelingsopties af te wegen en daarop te reflecteren met collega’s. Tijdens deze workshop kun je uitproberen hoe een Kopkraker werkt, hoe het is om over de uitkomsten na te praten met anderen en meedenken over de inzetmogelijkheden van KopKrakers als instrument voor vakkundigheidsbevordering. 

Kopkrakers is gebouwd als een app en stuurt periodiek een praktijkdilemma naar de deelnemers met een keuze uit twee met theoretische kennis onderbouwde handelingsopties die beide valide zijn.

  • Margarethe Hilhorst, procesmanager Sam
  • Gery Lammersen, senior onderzoeker / projectleider Movisie

naar boven

Workshops (15:00-16:00 uur)

2.1 Jongeren uit de schulden met dwarse werkwijze

In Zwolle worden jongeren met schulden vroeg opgespoord door het inzichtelijk maken van betaalachterstanden bij hun zorgverzekering en via vroegsignalering. Maar hoe motiveer je de jongeren vervolgens om hun schulden daadwerkelijk af te lossen? In samenwerking met de sociale wijkteams zet de gemeente zich in om jongeren te verbinden. Hierbij laten ze het systeem los, om ook de jongeren te kunnen helpen die anders buiten dit systeem zouden vallen.

  • Ron van Amen, teammanager team Schulddienstverlening gemeente Zwolle

2.2 Samenwerken, dwars door organisatiebelangen heen

Al 10 jaar lang slaan vier grote (hulp)organisaties (Sociaal Raadslieden van Stichting de Kern, WIJZ welzijn, Humanitas en Stichting Voor Elkaar) in Zwolle de handen ineen, om inwoners via één loket te ondersteunen bij hun thuisadministratie. Geen afzonderlijke dienstverlening maar één duidelijke voorziening waar mensen terecht kunnen voor vragen en hulp bij geldvragen en geldzorgen. De vier partijen handelen vanuit hun eigen identiteit en vanuit hun eigen deskundigheid. Dit vraagt heel wat van de aangesloten partijen, ze handelen niet vanuit het belang van de organisatie maar vanuit het belang van de inwoner. Hoe breng je deze samenwerking toch succesvol tot stand?

  • Regina Koudijs, accountmanager Inkomensondersteuning gemeente Zwolle 
  • Heline Kompagnie, Sociaal Raadsvrouw Zwolle

2.3 Hoe lossen we de wachtlijsten op?

Zorgaanbieders kampen regionaal met een personeelstekort. Dit kan wachtlijsten veroorzaken, onder meer bij thuisondersteuning. Inwoners met een hulpvraag moeten dan (langere tijd) wachten op passende ondersteuning. Sinds twee jaar wordt er binnen de gemeente Zwolle daarom naar een oplossing gezocht om het wachten wat te verzachten, door alvast een klein beetje hulp te bieden. In deze workshop gaan we in gesprek over hoe we de wachtlijsten kunnen verminderen. En als er een wachtlijst is, hoe kunnen deze mensen toch geholpen worden?

  • Foske Toonstra, beleidsadviseur maatschappelijke ondersteuning, Wmo en thuisondersteuning gemeente Zwolle
  • Els Sakkers, manager Thuisondersteuning Driezorg & Zonnehuisgroep IJssel-Vecht

2.4 35 jaar schuldhulpverlening: hoe krijgen we eindelijk grip?

De Hogeschool van Amsterdam heeft 35 jaar schuldhulpverlening geanalyseerd en de uitkomst is schokkend. Ondanks alle goedbedoelde intenties lijkt de schuldenproblematiek alleen maar groter geworden. Hoe kan dat nou? Waar gaat het mis? Herkennen jullie dit verhaal? Na analyse gaan we gezamenlijk in deze sessie kijken we kritisch naar onze eigen processen. Wat staat ons te doen en wat moeten we (landelijk) doorbreken? Wat is volgens jullie de oplossing? Wat hebben we hierbij nodig van Divosa, de VNG en het Rijk? Denk mee hoe we hier wel het verschil gaan maken.

  • Rosine van Dam, onderzoeker lectoraat Armoede Interventies Hogeschool van Amsterdam
  • Julia den Hartogh en Kim Houben, procesmanagers Divosa

2.5 Was- en strijkservice slaat meerdere vliegen in een klap

In Houten is sinds april een was- en strijkservice die o.a. de was in het kader van de Wmo doet. Deze service creëert laagdrempelige werkplekken voor inwoners waarbij de arbeidsmarkt op grote afstand staat. Er zijn echter meer voordelen, zoals het terugdringen van de wachtlijst voor een huishoudelijke hulp. In deze sessie gaan we in op vragen als: hoe wordt dit duurzaam en rendabel vormgegeven? Hoe maak je hier een in-, door- en uitstroomplek van? Hoe werk je als gemeente samen met ondernemers? We gaan met elkaar in gesprek over de kansen je als gemeente kan creëren en welk type werk hiervoor nog meer in aanmerking komt.

  • Koos van Dijk, senior beleidsmedewerker Werk & Inkomen gemeente Houten 
  • Fikri el Makrini, directeur SosyTraining

2.6 Van uitkering naar betaald werk voor mensen met een psychische aandoening

Betaalde arbeid kan helpen bij het herstel van psychische klachten. In de afgelopen jaren zijn er dan ook flinke stappen gezet om meer mensen met (ernstige) psychische problemen te ondersteunen bij het krijgen of behouden van betaald werk. De overgang van uitkering naar werk staan daarom ook centraal in het programma Simpel Switchen en ook bij Hoofdzaak Werk. In deze workshop gaan we in op de wijze waarop de overgang van uitkering naar werk mogelijk is. Vanuit twee praktijkvoorbeelden vertellen we hoe de (domeinoverstijgende) samenwerking tussen ggz-instellingen, gemeenten en UWV vormgegeven wordt en wat dit oplevert voor mensen en organisaties.

  • Dick Pomp, ervaringsdeskundig projectmedewerker en WRAP-facilitator
  • Esther Suurmond, projectleider gemeente Utrecht & Nederlandse GGZ

2.7 Oplichten van (kwetsbare) inwoners aanpakken en voorkomen

Criminaliteit wordt steeds meer digitaal gepleegd, zoals verkoop- en identiteitsfraude. De politie handelt ook steeds meer zaken online af. Digitale criminaliteit treft vaker (kwetsbare) burgers en de financiële gevolgen zijn vaak vreselijk. De politie heeft een dwarse aanpak ontwikkeld waarbij de daders direct en persoonlijk aansprakelijk worden gesteld en er niet zomaar mee wegkomen. Voor slachtoffers wordt een groot deel van het geld teruggehaald. In deze sessie neemt de politie ons mee in wat zij doet en met welke resultaten. We gaan met elkaar in gesprek hoe wij als gemeenten, samen met hen, kwetsbare burgers (aangever èn dader) nog meer kunnen helpen en financiële ellende kunnen verminderen en voorkomen.

  • Gijs van der Linden, teamleider Landelijk Meldpunt Internet Oplichting Politie Nederland 
  • Aad Lensen, projectleider Centurion, aanpak gedigitaliseerde criminaliteit Politie Rotterdam

2.8 Lessons learned van 10 jaar integrale wijkteams

In Eindhoven hebben we inmiddels ruim 10 jaar ervaring met integraal werken in de wijk. We nemen je in deze workshop mee in de do's & don'ts. Wat heeft deze jarenlange ervaring opgeleverd voor de inwoners en de stad en welke uitdagingen zijn we tegen gekomen? We gaan in op vraagstukken als: hoe houden inwoners regie op hun vragen en bijbehorende oplossingen? Hoe komt een buurt tot bloei? Hoe faciliteer je de professionals bij de uitvoering van een integrale aanpak en de veranderingen die dit met zich mee brengt? Hoe spelen we in op maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing, migratie, de woningcrisis en arbeidsmarktkrapte? 

  • Erna Verkuijlen, manager Expertise WIJeindhoven
  • Senna Swinkels, Programmamanager gemeente Eindhoven

2.9 Dwars op inburgering

Hoe organiseert jouw gemeente de Wet inburgering 2021? Gemeenten hebben inmiddels ruim twee jaar ervaring met de organisatie en uitvoering van de nieuwe uitvoeringstaken en inburgeringsvoorzieningen. Divosa ondersteunt het leren in de uitvoering en deelt tijdens de workshop inzichten die relevant zijn voor leidinggevenden en strategen in het sociaal domein. En daarna draaien we de boel om! We benaderen de Wet inburgering vanuit het brede sociaal domein. Daarmee gaan we dwars tegen de richting van het leren in de uitvoering van inburgering in en zoeken we samen met jou en andere gemeenten naar strategische verbindingen.

  • Petra Ginjaar, programmamanager Inburgering Divosa
  • Mirjam Gietema, projectleider Inburgering Divosa

2.10 Team Enkelband: ex-gedetineerden en jongeren op het rechte pad

Team Enkelband maakt zich hard om jongeren te begeleiden en te voorkomen dat ze afglijden naar criminaliteit op bijzondere wijze. Door middel van workshops en talentontwikkeling biedt het team niet alleen praktische ondersteuning, maar ook een positieve richting voor de toekomst. Het is krachtig om te horen hoe ervaringsdeskundigen hun eigen ervaringen inzetten om anderen te behoeden voor dezelfde fouten. Hun vraag over waarom jongeren niet tijdig worden gevonden en waarom traditionele hulpverlening soms tekortschiet, opent belangrijke discussies over hoe we echt effectief kunnen zijn in het ondersteunen van deze jongeren. Het is een uitnodiging om samen na te denken over creatieve oplossingen en nieuwe benaderingen om deze jongeren te helpen en te begeleiden naar een positieve toekomst.

  • Martin Miles, oprichter Team Enkelband 
  • Reggery Gravenbeek, filmmaker en ervaringsdeskundige Team Enkelband

2.11 Schuldenvrije wijk. Waarom niet?

In de armste postcode van het land, in Arnhem Oost, worden aankomend jaar alle schulden afgelost van 50 gezinnen met kinderen. Want “schulden hebben een verwoestend effect op mensen en staan het oplossen van andere problemen in de weg”, weet de gemeente. In deze workshop ontdek je hoe jij dit ook kan doen! 

  • Steffan Been, actieonderzoeker Instituut voor Publieke Waarden (IPW)
  • Eelke Blokker, mede-oprichter en actie-onderzoeker Instituut voor Publieke Waarden (IPW)

2.12 Samenwerken met de Belastingdienst bij het voorkomen van schulden

Met haar dienstverlening wil de Belastingdienst dicht bij mensen staan. Daarom zoekt ze steeds vaker de verbinding met gemeente en lokale maatschappelijk dienstverleners, om zo mensen die dat nodig hebben te helpen en schulden te voorkomen. Op dit moment zijn er wettelijke belemmeringen in het uitwisselen van gegevens en het warm doorverwijzen over en weer. In deze sessie gaan we in gesprek om te verkennen hoe we hier samen verder kunnen optrekken. Denk en doe je mee?

  • Joris Fijn, landelijk relatiebeheerder Belastingdienst
  • Yolanda de Jongste-van den Berg, procesregie Dienstverlening Belastingdienst

2.13 Het Innovatielab: voor betere dienstverlening op (arbeids)participatie

In deze workshop nemen we je mee in onze ervaringen en ontdek je hoe we de dienstverlening op het gebied van participatie hebben verbeterd. Vanuit de gedachte van design thinking hebben we een nieuwe dienstverlening ontworpen waarbij de inwoner centraal staat. Het resultaat: ontschotte dienstverlening, grotere tevredenheid, betrokken inwoners en enthousiaste medewerkers die in het lab een persoonlijke ontwikkeling hebben doorgemaakt. Laat je inspireren en doe mee aan de discussie over hoe we de dienstverlening kunnen blijven verbeteren.

  • Fatiha el Hamdaoui, manager Sociale wijkteams gemeente Zwolle
  • Joost Steenhuis, consulent Inkomen gemeente Zwolle
  • Erik Tichelaar, sociaal werker / kwaliteitsmedewerker Participatie Sociaal wijkteam gemeente Zwolle

naar boven

Vrijdag

Excursies (13:45-16:00 uur)

1 Stichting Focus: dwars kijken naar reguliere hulpverlening

Tijdens dit werkbezoek ga je langs bij Stichting Focus. Zij biedt als zelfregie- en herstelinitiatief de ruimte aan mensen met een psychische en/of sociale kwetsbaarheid om herstelondersteunende activiteiten te organiseren. Door dwars te kijken naar de reguliere werkwjzen biedt Stichting Focus op basis van peer support een sociale omgeving met gelijkwaardigheid en wederkerigheid.

  • Adita Majdanac, coördinator Focus op Herstel Stichting Focus

2 Noorderlijk licht - natuurfotografie - in Museum De Fundatie

In de tentoonstelling Noordelijk licht bij Museum de Fundatie staat de fotografische visie op de natuur en de relatie van mens tot de natuur centraal. Natuurfotografie belicht onderwerpen zoals de cycli in de natuur, de menselijke ingrepen in de natuur, inclusief het verstoren van het ecologisch evenwicht, en hoe de menselijke conditie wordt weerspiegeld in relatie tot de natuur. Er zijn ruim 100 kunstwerken te zien, waaronder circa 50 werken van Finse fotografen uit de collectie van het verzamelaarsechtpaar Pieter en Marieke Sanders die zij aan Museum de Fundatie schenken. De tentoonstelling is aangevuld met nog eens 50 andere werken uit diverse collecties.

3 Beeldentuin Museum De Fundatie

Op nog geen 15 kilometer van Zwolle ligt Kasteel het Nijenhuis. Het is een van de best bewaarde havezaten van Overijssel en werd tot 1984 bewoond door Dirk Hannema, grondlegger van Museum de Fundatie en oud-directeur van het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen. De beeldentuin rond het kasteel bestaat uit siertuinen afgewisseld met bossen. Hier worden ruim 100 beelden uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee en Provincie Overijssel tentoongesteld. Tussen de bomen en op de gazons zijn sculpturen te zien van de laat 18de eeuw tot nu.

naar boven

Workshops en masterclasses (13:45-15:15 uur)

1 Waarom ethiek goed doet

Het menselijke moet terug in het functioneren van de overheid. Hoe kan ‘dwars’ zijn ons daarbij helpen? Wat hebben wij nodig om ons werk goed te doen? In deze sessie nodigen we je uit om de tijd te nemen om wat je op het congres hebt geleerd én wat je al wist te verwerken. Je krijgt ideeën aangereikt die voor je werk relevant zijn en die het begrip ethiek voor jouw persoonlijk leiderschap laden.

  • Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek Rijksoverheid
  • Hanne Bikker, zelfstandig bestuurskundig adviseur

2 Pionierssessie autonomen en soevereinen

We krijgen als gemeenten te maken met een groeiende groep soevereinen en mensen die zich autonoom verklaren. Wat is er aan de hand? Waar loop je tegenaan en wat moeten we ermee als lokale overheid? In deze sessie delen we ervaringen met soevereinen en verkennen we met elkaar hoe we het beste met ze om kunnen gaan. 

  • Mark Bink, coördinator aanpak radicalisering en extremisme, afdeling veiligheid gemeente Arnhem
  • Indra Lodiers, procesregisseur & regionaal specialist radicalisering Zorg & Veiligheidshuis Kennemerland
  • Marieke van den Bosch, programmaleider ‘Omgaan met anti-institutionele tendensen’ Ministerie van Binnenlandse Zaken
  • Teun van Dongen, senior adviseur Kennisontwikkeling en strategie Expertise-unit Sociale stabiliteit (onderdeel SZW)

3 PowerPoint Karaoke

Je hebt er misschien wel eens een nachtmerrie van gehad: onvoorbereid een presentatie geven. Improvisator Marieke van Laar brengt je Powerpoint Karaoke: een spel waarin je leert hoe je onvoorbereid een overtuigende, interactieve en geanimeerde presentatie kan geven, aan de hand van willekeurige slides. Je leert "dwarse, out-of-the-box" technieken, je leert je publiek te boeien en te binden en je zult zien dat je de creativiteit en humor uit je mouw schudt, juist als je niet je best doet. Je beste presentatie die je nooit hebt voorbereid!

  • Marieke van Laar, trainer

4 Basisvaardigheden integraal aanpakken vanuit het sociaal domein

Hoe bereiken we meer mensen die moeite hebben met basisvaardigheden en werken we tegelijkertijd ook aan het behalen van doelen bij andere beleidsthema’s in het sociaal domein? Daarvoor hebben De Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschappen (USBO) en Stichting Lezen en Schrijven samen met gemeenten een manier van werken ontwikkeld die gemeenten helpt om die integrale aanpak stap voor stap vorm te geven. In deze workshop maak je kennis met deze manier van werken en gaan we samen de eerste stappen zetten naar een integrale aanpak binnen jouw organisatie. Zodat bestuurders, ambtenaren en uitvoerders ook echt gaan samenwerken over de beleidsschotten heen!

  • Aleida Berghorst, projectleider Integrale Aanpak Stichting Lezen en Schrijven
  • Machiel van der Heijden, bestuurskundige en onderzoeker USBO


 

naar boven