Overslaan en naar de inhoud gaan
Wanneer

donderdag 12 september 2024

9:30 tot 15:00

Waar

Divosa

Aidadreef 8
3561 GE Utrecht

Deelname en kosten

Jij bent als professional, zelf of met je werkgroep, of collega's van uitvoering en beleid, van harte welkom. Je kunt kosteloos deelnemen aan deze bijeenkomst.

Ervaar jij de combinatie jongeren en inburgering als een uitdaging en heb je hiervoor al een werkgroep voor ingericht in jouw gemeente of regio? Wil jij de samenwerking tussen de gemeente, het ISK, regulier- of taalonderwijs een impuls geven zodat jongeren gemotiveerd de taal leren en ontwikkelen richting een passende opleiding of werkplek? Kom dan met (een deel) van je werkgroep of met je collega’s van uitvoering en beleid naar het werkatelier Jongeren en inburgering. Hier kun je je samen met andere gemeenten en regio's verdiepen in de uitdagingen en oplossingen en de uitkomsten direct in de praktijk brengen. Het werkatelier is verspreid over drie dagen.

Let op: Er zijn genoeg aanmeldingen voor dit werkatelier. Als je je aanmeldt, kom je op een reservelijst. We nemen dan contact met je op.

Hoe zorg je ervoor dat inburgering bijdraagt aan de ontwikkeling van jongeren? Het is een vraag waar professionals in de uitvoering dagelijks mee te maken hebben. Binnen de uitvoering van de inburgering heeft de groep jongeren veel aandacht, zowel landelijk als lokaal. Zo heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al verschillende stelselwijzigingen doorgevoerd waarmee de inburgering beter aansluit op jongeren. Op uitvoeringsniveau komen verschillende partijen samen om voor jongeren in een bepaalde gemeente of regio een stroomschema te maken dat overzicht biedt voor de betrokken organisaties zodat zij jongeren zo goed mogelijk kunnen (blijven) begeleiden. 

Is er voor alle jongeren een passende (leer)route?

Verschillende gemeenten en regio’s hebben een werkgroep opgericht die zich richt op jongeren en inburgering. Vanuit deze werkgroepen zijn er onder andere stroomschema’s gemaakt voor de overgang vanaf het voortgezet onderwijs naar praktijkonderwijs en/of inburgering. Ook de combinatie (praktijk)onderwijs, werk en inburgering voor jongeren heeft aandacht. De uitkomsten van de gemaakte stroomschema’s en inzichten die de gesprekken hierover hebben opgeleverd, vormen voor de gemeenten en regio’s een startpunt voor een vertaling naar de uitvoeringspraktijk en leiden tot nieuwe uitvoeringsvraagstukken. 

Aan de slag: Werkatelier Jongeren en inburgering

Tijdens het werkatelier werken we verder aan de verzamelde overzichten, inzichten en nieuwe uitvoeringsvraagstukken over jongeren en inburgering. Allereerst door te verkennen wie deze jongeren zijn en de verschillende ontwikkelde stroomschema’s (of andere uitwerkingen) met elkaar te vergelijken. Daarnaast betrekken we de expertise van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen om te inventariseren of alle mogelijkheden in kaart zijn gebracht. Door middel van het werkatelier ontwikkelen deelnemers hun eigen aanpak en vindt toetsing en reflectie plaats.

Voor wie?

Gemeenten, onderwijsinstellingen, ISK’s, taalaanbieders of andere organisaties die samenwerken aan het beter ondersteunen van jongeren die inburgeringsplichtig worden of zijn. Voorwaarde is dat je samen al een begin hebt gemaakt met dit uitvoeringsvraagstuk en hier samen met andere gemeenten en regio’s verder aan wilt werken. 

Aanmelden

Meld je uiterlijk vrijdag 12 juli aan via de website van Divosa. Idealiter kom je samen met collega's van betrokken organisaties die aan dit vraagstuk werken in jouw gemeente of regio, zodat je de uitkomsten meteen een stap verder kan brengen in je eigen lokale of regionale uitvoeringsketen. Voor het overzicht vragen we iedereen zich individueel aan te melden. 

Programma

Wanneer? 

Let op! Aanvankelijk zou de eerste bijeenkomst op 25 juni zijn. Dat is veranderd in 12 september.

Het werkatelier is verdeeld over drie dagen: 12 september, 19 september en 21 november 2024. We verwachten dat je bij alle drie de bijeenkomsten aanwezig bent, zodat we met een vaste groep deelnemers concreet aan de slag gaan met het onderwerp Jongeren en inburgering. Lees hieronder wat de planning per dag(deel) is.

Dag 1: uitwisseling en verdieping

12 september van 9.30 tot 15.00 uur, inclusief lunch

  • Kennismaken en behoeften ophalen
  • Programma voor de drie bijeenkomsten scherp stellen
  • Kennis en ervaring over jongeren en inburgering uitwisselen
  • Verdiepen in de realiteit en uitdagingen rondom jongeren en inburgering: waar lopen we in de praktijk tegenaan en wat vraagt aandacht?
  • Toetsen of alle mogelijkheden in beeld zijn (expertise OCW toevoegen)
  • De centrale vraag voor jouw uitvoeringspraktijk voor de tweede bijeenkomst formuleren

Dag 2: plan van aanpak

19 september van 9.30 tot 13.00, lunch (optioneel) om 13.00 uur 

We duiken dieper in jullie concrete uitvoeringsvraagstukken over jongeren en inburgering. Welke implicaties heeft het vernieuwde overzicht? En hoe breng je dit in de praktijk? We maken een plan, dat we direct gaan uitvoeren en toetsen in de praktijk.

Dag 3: reflectie

21 november van 9.30 tot 13.00 uur, lunch (optioneel) om 13.00 uur 

Van plan naar uitvoering. We reflecteren op het toetsen en uitvoeren van de plannen die we tijdens de tweede bijeenkomst hebben gemaakt. Wat gaat goed en wat vraagt om aanpassingen? En we kijken vooruit! Wat zijn de aandachtspunten om verder te brengen, in jouw gemeente of regio en ook landelijk?

Meer over de werkateliers 

Divosa organiseert in 2024 een aantal werkateliers. In de werkateliers geven enthousiaste uitvoeringsprofessionals van verschillende organisaties die met mensen met een inburgeringsplicht werken, duiding aan bekende uitvoeringsvraagstukken en richting aan oplossingen. Het thema wordt samen met landelijke ketenpartners vastgesteld. Werkateliers bestaan uit 3 bijeenkomsten. De groep gaat actiegericht aan de slag: het uitvoeringsvraagstuk wordt ontleed, oplossingsrichtingen worden bedacht, de uitvoerders toetsen deze in de praktijk en de groep reflecteert op de ervaringen. Divosa deelt de uitkomsten met de rest van het land. 

Contact persoon