Overslaan en naar de inhoud gaan

Modelverordening inburgering

Laatste update:

Inleiding

Sinds de inwerkingtreding van de Wet inburgering (Wi2021) per 1 januari 2022 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de begeleiding en ondersteuning van inburgeringsplichtigen. Zij moeten binnen de wettelijke kaders invulling geven aan de gemeentelijke taken in het inburgeringsstelsel. Daarvoor kunnen ze gebruikmaken van de 'Modelverordening inburgering'.

Een door de gemeenteraad vastgestelde verordening bevordert dat het college, de verantwoordelijk wethouder en de gemeenteraad betrokken zijn bij de invulling van de ruimte en daarop invloed en controle kunnen blijven houden. 

In de modelverordening zijn een aantal beleidskeuzes en suggesties opgenomen. Deze kunnen of een plek krijgen in de gemeentelijke verordening of weggelaten worden, naar gelang de plaatselijke omstandigheden en voorkeuren.

Als je een boete op grond van de Wet inburgering 2021 wilt kunnen verrekenen met een bijstandsuitkering is een gemeentelijke verordening inburgering zelfs noodzakelijk. De wet voorziet hierin namelijk niet.

Download

In deze publicatie kun je de modelverordening downloaden en vind je per artikel een toelichting.

Download de Modelverordening inburgering (Word • 61 kB • versie juni 2022)

Over de Wet inburgering 2021

De Wet inburgering 2021 (1) is per 1 januari 2022 in werking getreden en vervangt de wet uit 2013. Het doel van de wet is dat alle inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk en volwaardig kunnen meedoen aan de Nederlandse samenleving, het liefst via betaald werk. 

Meer weten?

Hebben jij en je collega’s nog vragen, bekijk dan de Q&A in Wet inburgering in vraag en antwoord (Divosa). Meer handreikingen over de Wet inburgering 2021 vind je in het overzicht op de website van Divosa.

Voetnoten

  1. De nieuwe Wet inburgering is op 2 februari 2021 gepubliceerd in Staatsblad 2021, 38. Citeertitel van de nieuwe wet is daarmee Wet inburgering 2021.