Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal aanmeldingen schuldhulpverlening stijgt

Het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening is in de eerste helft van 2024 met 17 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Dit blijkt uit de Monitor schuldhulpverlening in onzekere tijden van Divosa en de NVVK. 

Voor de toename zien we diverse oorzaken:

  • Meer inwoners melden zich met kleine hulpvragen bij gemeenten. Dit kan komen doordat meer gemeenten bekendheid geven aan hun hulpaanbod, ook bij kleine geldzorgen.
  • Daarnaast kan de (media-)aandacht voor bestaanszekerheid, armoede en schulden een rol spelen bij de toename van aanmeldingen. 
  • De stijging kan ook een gevolg zijn van contact tussen gemeenten en inwoners door vroegsignalering. 
  • Tot slot kan een verklaring zijn dat meer ondernemers zich melden bij gemeenten. Sinds het najaar van 2023 moeten ondernemers met bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis hun achterstallige belastingen gaan betalen. Dit lukt niet iedereen.

De stijging van het aantal aanmeldingen is ingezet sinds de zomer van 2023. In de laatste maanden van 2023 bleef het aantal ongeveer gelijk tot aan juni 2024. 

Aantal aanmeldingen schuldhulpverlening (januari 2023 - juni 2024)

Aantal aanmeldingen schuldhulpverlening (januari 2023 - juni 2024)

Meer schuldregelingen gestart in eerste half jaar 2024

Er zijn van januari tot en met juli 2024 dus meer schuldregelingen tot stand gekomen. Zowel ten opzichte van dezelfde periode in 2023 als ten opzichte van de tweede helft van 2023. De stijgende lijn die in het vierde kwartaal van 2023 inzette, zet zich voort.

De stijging is niet zozeer 'een inhaalslag' na een periode waarin minder regelingen tot stand kwamen. Hij komt echt voort uit een toenemend aantal aanvragen voor een schuldregeling. De stijging is een positieve ontwikkeling in het streven van financiële hulpverleners om het aantal huishoudens met problematische schulden in 2030 te halveren.

Contactpersoon