Behandeling Wetsvoorstel Participatiewet in balans aanstaande
De weg is vrij voor de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Participatiewet in balans. Deze week stuurde staatssecretaris Nobel (SZW) verschillende stukken met betrekking tot het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Op basis van de huidige voortgang lijkt inwerkingtreding per 1 januari 2026 het meest realistische scenario.
Meest in het oog springend in de Nota van Wijziging is dat de taaleis terugkomt in het wetsvoorstel. Divosa is daar geen voorstander van. Het wetsvoorstel voorzag in eerste instantie in een algehele afschaffing van de taaleis. Maar Kamerlid Yesilgöz had de staatssecretaris naar aanleiding van de voetbalrellen in Amsterdam opgeroepen dit te heroverwegen. Al in het door SZW zelf opgestelde rapport Participatiewet in Balans van juni 2022 is te lezen dat de taaleis niet past in een systeem dat vanuit vertrouwen zou moeten worden opgebouwd. De staatssecretaris stelt ook voor dat onder de toegestane giften van maximaal 1200 euro ook bijdragen voor boodschappen gaan vallen. Dat is een uitvloeisel van de boodschappenaffaire in Wijdemeren. De oorspronkelijke giftenvrijlating in het wetsvoorstel bood hiervoor geen oplossing. Verder is er een aantal kleinere aanpassingen binnen het Bufferbudget aangebracht, ter bevordering van de uitvoerbaarheid.
Regionale bijeenkomsten
Om de implementatie van de Participatiewet te ondersteunen, organiseert Divosa in het eerste kwartaal van 2024 regionale bijeenkomsten. De eerste bijeenkomsten vinden op maandag 3 februari in Leiden en op donderdag 20 februari in Utrecht plaats. In de regiobijeenkomsten praten we je in een dagdeel bij over de stand van zaken, de inhoud van de belangrijkste maatregelen, de samenhang met de verschillende andere wetgevingstrajecten (die in de loop van 2025 de Tweede Kamer zullen passeren) en kunnen gemeenten kennis en ervaringen delen over het traject en de uitdagingen die zij tegenkomen. Houd de agenda van Divosa in de gaten voor data en locaties.
Aftrap Implementatie
Vrijdag 13 december vond in het clubhuis van Divosa de aftrap plaats van het implementatietraject Participatiewet in Balans; spoor 1. Gemeenten werden bijgepraat over de toepassing van de wet, de uitdagingen en de vooruitzichten. Het verslag van deze bijeenkomst vind je ook op onze website.
Spoor 2
Gelijktijdig met de Nota van Wijziging ontving de Kamer de probleemanalyse rond de bredere herziening van de wet. De probleemanalyse vormt het startpunt voor veranderingen die het ministerie in de loop van 2025 wil gaan opstellen.
Meer informatie
- Nota van wijziging Participatiewet in balans (Rijksoverheid • december 2024)
- Probleemanalyse Participatiewet (Rijksoverheid • oktober 2024)