Overslaan en naar de inhoud gaan

Belangrijk deel mensen blijft aan het werk na beëindigen loonkostensubsidie (LKS)

In december 2024 heeft het CBS een cohortonderzoek gepubliceerd over mensen die werken met loonkostensubsidie. Dit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), biedt inzicht in de ontwikkeling van personen met reguliere of forfaitaire LKS op grond van de Participatiewet.

Het cohortonderzoek van december 2024 over LKS heeft enkele belangrijke (en opmerkelijke) bevindingen opgeleverd:

  • De meeste reguliere LKS-trajecten worden gestart vanuit een situatie zonder eerdere loonkostensubsidie; ongeveer een derde start vanuit een forfaitaire loonkostensubsidie.
  • Bij de start van een LKS hebben de meeste personen al een baan, vaak zonder bijstandsuitkering.
  • Na beëindiging van een LKS blijft een groot deel van de personen werkzaam in de maanden erna, maar dat neemt na verloop van tijd af.
  • Bij lopende LKS neemt het aandeel mensen met een contract voor onbepaalde tijd en het uurloon toe, naarmate de tijd verstrijkt.  
  • Ongeveer de helft van de personen met een beëindigde forfaitaire LKS heeft in de maand erna reguliere LKS, maar deze eindigt relatief vaak binnen enkele maanden weer.
  • Een jaar na beëindiging van de forfaitaire LKS is ongeveer de helft van de mensen nog werkzaam.

Onjuiste registratie

Deze bevindingen geven inzicht in de effectiviteit en het verloop van loonkostensubsidies, en bieden aanknopingspunten voor beleidsmakers om de toepassing van deze subsidies te verbeteren. Opvallend is dat bij ongeveer de helft van de beëindigde of gestarte loonkostensubsidies, er mogelijk sprake is van een onjuiste registratie, in plaats van een daadwerkelijke beëindiging of start. Zo blijkt bij een overgang van forfaitaire LKS naar reguliere LKS, dit als een nieuwe baan te worden geteld, terwijl er voor de persoon in kwestie feitelijk niets verandert.

Wat vindt Divosa?

Divosa beschouwt loonkostensubsidie als een belangrijk instrument voor het bevorderen van een inclusieve arbeidsmarkt en het verbeteren van de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking. Loonkostensubsidie is een cruciaal middel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt toch een (financieel) zelfstandig bestaan op te laten bouwen. Tevens helpt het instrument werkgevers die openstaan voor medewerkers met een arbeidsbeperking, over de streep te trekken om deze mensen een kans op de arbeidsmarkt te geven.

Contactpersoon