Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestuurlijke afspraken en brief over sociale infrastructuur en beschut werk

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de VNG, Divosa en Cedris willen samenwerken aan een toekomstbestendige inrichting van de werkontwikkelbedrijven, om te zorgen voor passende begeleiding en ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben. Daarom zijn in het bestuurlijk overleg van 11 september 2024 bestuurlijke afspraken gemaakt tussen de partijen. Het ministerie informeerde de Kamer deze week hierover in een voortgangsbrief.

In de afspraken is de intentie opgenomen om samen te werken aan de benodigde ontwikkelingen en er op die manier voor te zorgen dat ook in de toekomst ondersteuning geborgd is voor iedereen die dat nodig heeft. 

Impulsbudget

Het Rijk stelt een impulsbudget beschikbaar dat via een decentralisatie-uitkering, op basis van de maatstaf ‘doelgroepenregister gemeentelijke doelgroep’, aan de gemeenten wordt verstrekt. In 2025 gaat dit om 35 miljoen euro. Het geld is bedoeld voor het maken en uitvoeren van concrete plannen voor een toekomstbestendige inrichting van de sociale infrastructuur, waarbinnen de werkontwikkelbedrijven een cruciale rol vervullen. De VNG stimuleert gemeenten deze plannen op te stellen.  

De bedoeling is om het impulsbudget bij de meicirculaire 2025 te verstrekken aan de samenwerkingsverbanden rondom de werkontwikkelbedrijven. Dit betekent dat het geld dat beschikbaar is voor de deelnemende gemeenten binnen het samenwerkingsverband wordt uitgekeerd aan een door het samenwerkingsverband aangewezen gemeente.  Meer informatie over de verdeling van de middelen vind je op de website van de Tweede Kamer

Naast het impulsbudget wordt er een ondersteuningsprogramma ingericht, dat vanaf 2025 beschikbaar is. In het ondersteuningsprogramma werken Divosa, VNG, Cedris en SZW samen om gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven te adviseren en te ondersteunen bij het zetten van vervolgstappen.  Er komt een ondersteuningsteam, een lerend netwerk en er worden handreikingen ontwikkeld.

Voortgangsbrief

In de voortgangsbrief van 15 oktober informeert de staatssecretaris de Kamer over de maatregelen die worden genomen. Naast het impulsbudget is het beschikbare bedrag voor beschut werk dit jaar verhoogd, oplopend tot 65 miljoen, en komt er met ingang van 2025 een rijksbijdrage voor sociale infrastructuur, oplopend tot 35,9 miljoen. Ook worden verbeteringen rondom beschut werk voorgesteld en blijft de financiering van beschut werk op korte termijn onveranderd.

Wat vindt Divosa?

Divosa is blij dat het nieuwe kabinet de voornemens van het vorige kabinet voortzet. Door de sluiting van de Wsw in 2015 zijn veel werkontwikkelbedrijven in transformatie en is samenwerking tussen deze bedrijven en de afdelingen Werk (en Inkomen) van gemeenten van groot belang. Deze ontwikkeling vraagt om visie op de toekomst. Divosa en Cedris gaan daar ook gezamenlijk in optrekken.

Contactpersoon