Overslaan en naar de inhoud gaan

Commissie: stel sociaal minimum in voor Caribisch Nederland

Een week na het verschijnen van het eindrapport van de Commissie sociaal minimum ligt er een vergelijkbaar advies voor Caribisch Nederland. Een speciale commissie heeft vandaag opgeroepen tot het instellen van een sociaal minimum op de zogeheten BES-eilanden: Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, alle drie lid van Divosa. Divosa vindt dat het kabinet de adviezen van de commissie moet opvolgen, zodat bestaanszekerheid op de eilanden structureel is geborgd.

De commissie heeft bij het opstellen van het rapport eenzelfde werkwijze gevolgd als de Commissie sociaal minimum in het Europese deel van Nederland: adviescentrum Nibud heeft in kaart gebracht wat een verantwoord minimuminkomen op de drie BES-eilanden zou moeten zijn. Conclusie: er moet geld bij. De armoede in het gebied is enorm, van een fatsoenlijke levensstandaard is bij 40 procent van de bevolking geen sprake. Veel inwoners hebben meerdere banen omdat ze anders niet kunnen rondkomen. De sociale gevolgen zijn ingrijpend: kinderen zien hun ouders nauwelijks omdat die veel van huis zijn.

Lonen structureel te laag

Het grote verschil met de situatie hier is dat er op de BES-eilanden nog helemaal geen sociaal minimum is. De lonen en uitkeringen zijn daardoor al jaren structureel te laag. Dat moet worden rechtgetrokken, aldus de commissie onder leiding van de oud-gezaghebber van Bonaire, Glenn Thodé. In het rapport dat vandaag aan minister Schouten (Armoede) en staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) is overhandigd, staat hoe hoog het sociaal minimum op de eilanden zou moeten zijn. 

De commissie schrijft verder dat elke basisvoorziening zoals water en energie toegankelijk en betaalbaar moet zijn. De kosten voor levensonderhoud op de BES-eilanden zijn hoog, nog hoger dan in Nederland. Veel wordt afgewenteld op de huishoudens. Verder schrijft de commissie dat werken moet lonen. Veel inwoners zitten nu aan het eind van de maand met een flink gat. Er moet snel een overbruggingsregeling komen in de richting van een sociaal minimum. Dat kan stapsgewijs, maar zo’n maatregel kan niet wachten.

Haast is geboden

Divosa noemt de conclusies van het rapport stevig, temeer daar de situatie op de BES-eilanden al jaren bekend is. Alle inwoners van Nederlandse gemeenten hebben recht op een menswaardig bestaan. Het kan niet zo zijn dat overzeese gebiedsdelen een andere behandeling krijgen. Het kabinet moet daarom haast maken met de uitvoering van de adviezen van de commissie Thodé. Het rapport geeft helder aan waar de schoen wringt en wat verschillende huishoudens nodig hebben.

Volgend jaar zou het sociaal minimum op de BES-eilanden een feit moeten zijn. In het verlengde daarvan moeten de lonen en uitkeringen omhoog. Zolang dat nog niet is geregeld, moeten tijdelijke voorzieningen overeind blijven. Bestaanszekerheid draait niet alleen om geld, maar ook om kansengelijkheid, ontwikkeling en zingeving. Als inwoners meer kansen krijgen zich te ontplooien draagt dat ook weer bij aan een gezondere samenleving en vertrouwen in de overheid.

Belangrijkste boodschap van de commissie:

Met een goede begrotingsmethodiek en systematische aanpak per huishoudtype kan een sociaal minimum worden ingevoerd waarmee gelijke resultaten kunnen worden behaald als in het Europese deel van Nederland. Een sociaal minimum is er nu nog niet op de BES-eilanden. Daarvoor moeten de minimuminkomens fors worden verhoogd. 

Gewenste hoogte sociaal minimum:

Een alleenstaande die op Bonaire in een gesubsidieerde huurwoning woont, heeft per maand minimaal 1.517 USD (Amerikaanse dollars) nodig. Een alleenstaande heeft in de onderstand (vergelijkbaar met de bijstand) sinds 1 oktober dit jaar 1.031 dollar beschikbaar. Het wettelijk minimumloon is sinds dit jaar 1.236 USD.

Rijksbegroting:

Het kabinet trekt voor volgend jaar 30 miljoen euro om de koopkracht te verbeteren van de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat geld is onder meer bestemd voor het verhogen van uitkeringen in Caribisch Nederland in 2024. Met het werk van de Commissie kan die verhoging nu worden vastgesteld.

Armoede op de BES-eilanden:

40% van de inwoners leeft in armoede, ongeveer 11.000 mensen. De BES-eilanden tellen samen 31.000 inwoners: 26.000 op Bonaire, 3.000 op St. Eustatius en 2.000 op Saba.