Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa helpt bij inrichting nieuw instituut buikpijndossiers belasting- en toeslagzaken

Divosa gaat helpen bij het inrichten van een nieuw instituut dat doorbraken mogelijk kan maken in vastgelopen belasting- en toeslagzaken. Het gaat om cases waarbij de eerstelijnshulp vastloopt en niet verder komt, terwijl het wel gaat om casuïstiek waar je buikpijn van blijft houden. Het nieuwe instituut is een soort van interne ombudsman met één been in de samenleving en naast de burgers en één been in de diensten en draagt de naam Belangenbehartiger Belastingplichtigen en Toeslaggerechtigden.

Voor de verbinding moet de Belangenbehartiger kantoor gaan houden op het ministerie van Financiën en zullen er ook werkplekken binnen de Belastingdienst en Dienst Toeslagen worden ingericht. Voordeel van die opzet is dat medewerkers meteen aan de slag kunnen met het helpen van mensen, verbinden met relevante medewerkers en blijvend kunnen leren hoe het de volgende keer beter kan.

Ontwerp ligt klaar

De Belangenbehartiger moet volgend jaar operationeel zijn. Er ligt nu een globale opzet klaar hoe het nieuwe instituut eruit moet gaan zien. De Tweede Kamer is hier onlangs over geïnformeerd. Het ontwerp is tot stand gekomen onder leiding van kwartiermaker Soler Berk, die nu met de inrichting verder gaat. Berk bracht vandaag een bezoek aan Divosa.

Casuïstiek 

De belangrijkste taak van de Belangenbehartiger wordt het behandelen van casuïstiek. Het doel hiervan is om te komen tot wat Berk noemt de meest ‘rechtwaardige’ oplossing: binnen alle mogelijke rechtmatige oplossingen kijken naar de meest rechtvaardige en menswaardige. In het verlengde hiervan heeft de Belangenhartiger ook een signaleringsfunctie, voor het geval de casusbehandeling niet tot een oplossing leidt doordat bijvoorbeeld de wet te hard is. Tot slot is de Belangenbehartiger een zogeheten kritische vriend die praktische rechtsbescherming bevordert.

Gelijkwaardigheid

Het doel van de Belangenbehartiger is om de uitvoerende diensten te helpen het steeds beter te doen. De Belangenbehartiger werkt in gelijkwaardigheid samen met de mensen die werken binnen de betrokken diensten en maatschappelijke organisaties om zoveel mogelijk tot een gezamenlijke, vriendschappelijke, oplossing te komen.

Voorjaarscongres

Vorige week was Soler Berk een van de sprekers op het Divosa Voorjaarscongres in Zwolle. Hier stond hij stil bij het feit dat Nederland ruim 8 miljoen mensen telt die een toeslag ontvangen. Hij liet zien dat beleidsmakers relatief ver van hen af staan en zelf niet ervaren om afhankelijk te zijn van de overheid. Het is de verantwoordelijkheid van ons allen om bij te dragen aan de oplossing, zo zei hij.

Contactpersoon