Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa: kwijtschelding waterschapsbelasting voor arme ondernemers

Divosa vindt dat ondernemers die in armoede leven ook moeten worden uitgezonderd van de waterschapsbelasting. Het zijn nog steeds inwoners met een laag inkomen, zegt procesmanager Kim Kruisdijk naar aanleiding van cijfers van de Unie van Waterschappen.

Uit de publicatie blijkt dat de helft van de waterschappen zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) met een laag inkomen geen kwijtschelding verleent voor de waterschapsbelasting. Dat betekent dat ze een aanslag gewoon moeten voldoen, en die kan al snel in de honderden euro’s per jaar lopen. Werknemers en uitkeringsgerechtigden met een inkomen dat net zo laag is, hoeven dit niet.

Eigen belastingstelsel

De waterschappen hebben een eigen belastingstelsel waarmee ze geld innen om hun taken te bekostigen, zoals het zuiveren van rioolwater, het zorgdragen voor schoon en voldoende oppervlaktewater en veilige dijken. Het bedrag verschilt per waterschap. Ze bepalen ook zelf of ze kwijtschelding verlenen en hoe. Na de waterschapsverkiezingen van 15 maart kunnen ze hun beleid eventueel aanpassen.

Van de werkenden lopen zzp’ers de meeste kans op armoede. Werknemers met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor minimaregelingen. Maar ook dan is het behelpen, zegt Kim Kruisdijk. ‘Door de hoge inflatie wordt het alleen maar moeilijker om rond te komen. Steeds meer huishoudens hebben daarmee te maken, ook mensen die ondernemen. Divosa vindt dat bestaanszekerheid voor iedereen gegarandeerd moet zijn.’

Contacpersoon