Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa steunt oproep sociaal minimum overzeese gemeenten

Divosa steunt de oproep tot het instellen van een sociaal minimum op de overzeese eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Op die manier moet er een einde komen aan de langdurige armoede waar een groot deel van de bevolking onder gebukt gaat.

Nederlandse gemeenten kunnen zich solidair verklaren door een brief te sturen aan de betrokken bewindslieden. Divosa maakt zich grote zorgen over de bestaanszekerheid in het gebied.

Manifestatie

De oproep is een initiatief van Unkobon, de consumentenbond van Bonaire, en DeGoedeZaak, een in Nederland gevestigde beweging die zich sterk maakt voor een eerlijke en duurzame samenleving. Op 12 mei houden vakbonden en werkgeversorganisaties op Bonaire een manifestatie, om aandacht te vragen voor het armoedeprobleem in de voormalige drie Nederlandse koloniën. Het is de grootste manifestatie ooit op Bonaire, dat lid is van Divosa.

Langdurige armoede

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (de zogeheten BES-eilanden) zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten van Nederland, maar ze worden niet als zodanig behandeld, zeggen Unkobon en DeGoedeZaak. Veertig procent van de inwoners leeft in langdurige armoede, veel mensen hebben meerdere banen omdat ze anders niet kunnen rondkomen. Dat betekent dat ze vaak van huis zijn, met alle gevolgen van dien. Kinderen hebben hechtingsproblemen omdat ze hun ouders weinig zien. Veel mensen hebben een slechte gezondheid.

Commissie

Opeenvolgende kabinetten wisten tot dusver niet een leefbaar sociaal minimum door te voeren op de drie eilanden, schrijven de organisaties in een brief aan de Nederlandse gemeenten. Intussen is het leven op de eilanden alleen maar duurder geworden, zelfs duurder dan in Nederland. De initiatiefnemers spreken van een voortdurende, ongelijke behandeling. Unkobon en DeGoedeZaak vragen de gemeentebesturen zich nu tot het kabinet te wenden. Concreet zou het kabinet werk moeten maken van de bevindingen die de Commissie sociaal minimum voor de BES-eilanden later dit jaar uitbrengt. Deze commissie buigt zich over de vraag wat mensen daar nodig hebben om rond te kunnen komen.

Rechtszaak

Consumentenbond Unkobon maakt zich al langer sterk voor een betere levensstandaard in de overzeese gebiedsdelen. In november vorig jaar spande de organisatie om die reden een rechtszaak aan tegen Nederland. ‘Net zo goed als voor de onderdanen in Europees Nederland moet voor de onderdanen in het Caribische deel van Nederland een deugdelijk sociaal minimum worden ingevoerd en dient de overheid de bestaanszekerheid te garanderen voor de kwetsbaren in de samenleving’, stelt Unkobon. Deze rechtszaak loopt nog.

Meer informatie