Overslaan en naar de inhoud gaan

Economische situatie stabiel, maar overheidsfinanciën fragiel

De economie groeit, de koopkracht stijgt en de armoede daalt komend jaar licht. Dit bericht het Centraal Planbureau in haar nieuwste economische vooruitzicht. Divosa is ondanks de gunstige economische cijfers niet gerust op de situatie binnen het gemeentelijk sociaal domein. Gemeenten kunnen het kind van de rekening worden als het kabinet onverhoopt moet bezuinigen. 

Uit de groeicijfers die het CPB een week geleden publiceerde, komt een gemengd beeld naar voren, met aan de ene kant een stevige groei van 1,6 procent volgend jaar en een verbetering van de koopkracht. Maar het beeld kan zomaar omslaan als het begrotingstekort verder oploopt. Nu al zit het tekort dicht tegen de 3 procent aan. Een verdere toename betekent bezuinigingen, zo heeft het kabinet in het hoofdlijnenakkoord afgesproken.

Een bezuinigingsronde kan slecht nieuws zijn voor gemeenten, die nu al rekening houden met dalende budgetten. Door een wijziging in de systematiek van het gemeentefonds keert het Rijk in 'ravijnjaar' 2026 ruim 2 miljard euro minder uit. Ook in de jaren erna is er vooralsnog onvoldoende budget om de verwachte stijging in de uitgaven aan onder meer Jeugdzorg en Wmo bij te benen. Nieuwe bezuinigingen bij gemeenten als gevolg van economische tegenvallers kunnen ook impact hebben op het sociaal domein, dat een aanzienlijk deel van de gemeentebegrotingen opslokt.

Contactpersoon