Overslaan en naar de inhoud gaan

Enquête: Wat is de financiële toereikendheid van de energietoeslag in jouw gemeente?

In augustus 2022 hebben veel gemeenten de vragenlijst van Divosa over de knelpunten van de uitvoering van de energietoeslag ingevuld. Divosa nodigt haar leden opnieuw uit om een vragenlijst in te vullen. Deze nieuwe enquête gaat over de financiële toereikendheid van de energietoeslag per gemeente. 

De resultaten van de vorige enquête over de knelpunten van de uitvoering van de energietoeslag gaven een goed inzicht in hoeveel inwoners bereikt zijn en hoeveel inwoners deze energietoeslag hebben gekregen. Ook werd duidelijk of en hoe gemeenten de individueel bijzondere bijstand inzetten voor aanvullende problemen op de energiekosten.

Uitvoering energietoeslag

Inmiddels onderzoeken meerdere instanties de uitvoering van de energietoeslag en de aanpak van energiearmoede. Daaruit blijkt dat een deel van de gemeenten een financieel tekort verwacht op de energietoeslag. Ook Divosa ontving deze signalen. Aan de hand van deze nieuwe vragenlijst kan Divosa de signalen over het financieel tekort concreet maken en landelijk in beeld brengen.

Invullen vragenlijst

Om het beste inzicht te krijgen in de financiële toereikendheid van de energietoeslag, vragen we alle gemeenten en samenwerkingsverbanden om deze nieuwe vragenlijst in te vullen, ook als jouw gemeente wel voldoende budget of een overschot heeft.

Aan de hand van de resultaten gaat Divosa het gesprek aan met het ministerie van SZW om betere afspraken te maken over de verdeling van de middelen voor de energietoeslag. 

Het invullen van deze vragenlijst duurt slechts 5 tot 10 minuten. Invullen kan tot en met woensdag 21 december 17.00 uur.

Voor vragen, neem contact op met Larissa van Es (les@divosa.nl) of Erika Dekens (edekens@divosa.nl)

Informatie 

Een uitgebreid overzicht met de laatste ontwikkelingen en antwoorden op de meest gestelde vragen vind je op divosa.nl/energietoeslag.

Contactpersoon