Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten kunnen vrouwen beter aan het werk helpen dan nu gebeurt

Het Verwey-Jonker Instituut heeft een handreiking gemaakt waarmee gemeenten vrouwen in een kwetsbare positie beter aan werk kunnen helpen. In de handreiking staan praktische tips en tools waar gemeenten, maar ook andere maatschappelijke organisaties, werkgevers en opleiders, hun dienstverlening mee kunnen verbeteren.

De handreiking is gebaseerd op inzichten uit het project ‘Meer kansen voor (niet-) uitkeringsgerechtigde vrouwen’ in Den Haag. Daaruit kwam onder meer naar voren dat lang niet altijd wordt voldaan aan randvoorwaarden als kinderopvang en dat er ook communicatief winst te behalen is. Zo komt het voor dat vrouwen niet bekend zijn met de mogelijkheden voor kinderopvang, waardoor ze de stap naar werk niet zetten. Daarnaast kan uitleg over en hulp bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag vrouwen helpen bij het betreden van de arbeidsmarkt.

Vrouwenorganisaties

De handreiking wijst verder op de rol van buurtcentra, regionale of lokale vrouwenorganisaties, en informele vrouwen- en migrantenorganisaties. Dat zijn belangrijke kanalen om in contact te komen met vrouwen die niet of nauwelijks aan de arbeidsmarkt deelnemen, waaronder vrouwen zonder uitkering. Ze beschikken over kennis van achtergronden, uitdagingen en behoeften van vrouwen met een migratieachtergrond, en kunnen fungeren als brug tussen de beleidswereld van instanties en de leefwereld van deze vrouwen.

Werkgevers

Volgens de handreiking is ook veel winst te halen door de werving en screening van potentiële werkgevers te verbeteren. Dit kan door vroegtijdig te zoeken naar partners voor de langere termijn, zodat deze eventueel nog invloed kunnen hebben op het opleidingstraject. De werkgevers zelf kunnen de slaagkans van de stagiaires vergroten door te werken met buddies, een eigen woordenboek en het inhuren van een tolk bij de belangrijkste (instructie) bijeenkomsten.

De volledige handreiking is te vinden op de website van het Verwey-Jonker Instituut.

Deze zomer publiceerde Divosa de resultaten van onderzoek onder een aantal Nederlandse gemeenten naar de man-vrouw verschillen bij de inzet van voorzieningen binnen de Participatiewet. Hieruit komt naar voren dat dergelijke voorzieningen in 2023 vaker voor mannen (49%) werden ingezet dan voor vrouwen (41%). Ook is er een verschil zichtbaar tussen welke voorzieningen worden aangereikt aan mannen en vrouwen. Zo is de inzet van loonkostensubsidie bij mannen gericht op re-integratie en wordt bij vrouwen vaker ingezet op vrijwilligerswerk en ‘overige sociale activering’.

Contactpersoon