Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezamenlijke reactie Divosa en VNG op structurele wijziging afsluitbeleid energie

In oktober 2022 heeft het kabinet met een tijdelijke wetswijziging het afsluitbeleid aangescherpt om kleinverbruikers van energie tijdens de winterperiode beter te beschermen tegen afsluiting bij betalingsproblemen. Dit was een van de maatregelen die zijn genomen om mensen te beschermen tegen de negatieve effecten van de energiecrisis. Deze aanscherping van het afsluitbeleid heeft in het vierde kwartaal van 2022 geleid tot een daling van het aantal afsluitingen met maar liefst 68% ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Om deze reden kondigden ministers Jetten (Economische Zaken en Klimaat) en Schouten (Armoede) eerder deze maand aan om de effecten van het aangescherpte beleid ook na 1 april 2023 te willen voortzetten, zodat kleinverbruikers van energie structureel beter worden beschermd tegen afsluiting bij betalingsproblemen. Divosa en de VNG hebben gezamenlijk gereageerd op dit voorstel. 

Positieve ontwikkeling

Divosa en de VNG vinden het een positieve ontwikkeling dat de effectieve elementen uit het aangescherpte beleid ook na 1 april 2023 worden voortgezet. De verantwoordelijkheid om afsluitingen te voorkomen is van ons allemaal en geldt voor alle seizoenen. Het recht op energie wordt hiermee grotendeels gewaarborgd, wat essentieel is om mee te kunnen blijven doen in de maatschappij. De opstapeling van problemen na een energieafsluiting kennen gemeenten als geen ander en door eerder in contact te komen met elkaar kan dit beter voorkomen worden.

Maximale inspanning  

Divosa en de VNG zien veel suggesties en voorstellen die zijn gedaan voor de tijdelijke wijziging van het afsluitbeleid terugkomen in deze structurele wijziging van het afsluitbeleid. Beide partijen zijn blij dat er aan de slag is gegaan met het concretiseren van wat wordt verstaan onder ‘maximale inspanning’ van energieleveranciers om in contact te treden met inwoners met betalingsachterstanden, het expliciteren van een ‘passende betalingsregeling’ en het opnemen van de mogelijkheid voor energieleveranciers om meerdere vroegsignalen en een afsluitsignaal te sturen.

Uniform heraansluitbeleid

In de huidige gezamenlijke reactie op de wijziging van het afsluitbeleid hebben Divosa en de VNG een aantal aanvullende suggesties toegevoegd. Daarnaast vragen we expliciet aandacht voor het ontbreken van een uniform heraansluitbeleid en verduidelijking rond de medische verklaring wanneer er om medische redenen meer energieverbruik nodig is.

De volledige, gezamenlijke reactie van Divosa en VNG vind je op de website overheid.nl.

Contactpersoon