Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking Convenant Lokale Overheid schuldhulpverlening

Sneller rust voor inwoners met schulden, financiële stabiliteit en toekomstperspectief. Dat is het doel van het Convenant Lokale Overheid, onderdeel van de zogeheten basisdienstverlening schuldhulpverlening. Er is nu een handreiking om dit convenant zo eenvoudig mogelijk te kunnen uitvoeren.

De basisdienstverlening is een gezamenlijk actieplan van het kabinet, de VNG, de NVVK en Divosa om de schuldhulpverlening in iedere gemeente in Nederland gelijk te trekken en zo toegankelijk mogelijk te maken. In maart vorig jaar maakten zij afspraken om de schuldhulp in Nederland te verbeteren. In de kern komt het erop neer dat de basis van de hulp die gemeenten kunnen aanbieden op orde moet zijn. 

Efficiëntere schuldhulpverlening

Het doel van het Convenant Lokale Overheid is om het proces van minnelijke schuldhulpverlening efficiënter te maken: de incassomaatregelen worden gepauzeerd en de schuldeiser gaat bij voorbaat akkoord met schuldregelvoorstellen. Op die manier heeft de hulpvrager sneller financiële rust en bespaart de lokale overheid tijd en onnodige incassokosten. Het convenant bevat samenwerkingsafspraken over verschillende onderdelen van de minnelijke schuldhulpverlening. Het is ook een nuttig instrument voor partijen die van plan zijn om het convenant te ondertekenen.

128 gemeenten aangesloten

Het convenant is er voor lokale overheden en uitvoeringsorganisaties: gemeenten, waterschappen, samenwerkingsverbanden tussen gemeenten en/of waterschappen, sociaal domein en sociale kredietverlening en/of privaatrechtelijke vorderingen. Op dit moment hebben 67 organisaties het convenant ondertekend. Deze vertegenwoordigen in totaal 128 gemeenten. De VNG en de NVVK, die de handreiking hebben opgesteld, stimuleren dat lokale overheden die het convenant nog niet ondertekend hebben, dit alsnog doen. De handreiking biedt alle informatie die hiervoor nodig is.

Problematische schulden 

Op dit moment telt Nederland bijna 750.000 huishoudens met problematische schulden. Invoering van de basisdienstverlening moet dat aantal fors omlaag brengen. Sommige gemeenten bereiken 8% van hun inwoners met schulden, andere blijven steken op 2%. Als ze allemaal op 8% uitkomen, zal het aantal afgesloten schuldregelingen verdubbelen naar 45.000 per jaar.

Contactpersoon