Inburgering start meestal pas na huisvesting in de gemeente
Dat is af te leiden uit recente cijfers van de Statistiek Wet Inburgering gepubliceerd door het CBS over inburgeringsplichtigen onder de Wet inburgering 2021.
Voor bijna tweederde van de inburgeringsplichtigen die in een opvanglocatie verblijven geldt dat de afstand naar hun gekoppelde gemeente meer dan 25 kilometer is. Dit zorgt ervoor dat starten met inburgering vanuit de opvang lastig is. Sommige gemeenten kiezen er daarom voor om iemand pas te laten starten als diegene in de gemeente woont. Dan maken gemeente en inburgeraar kennis met elkaar in de brede intake en stellen zij in overleg het Persoonlijk plan Inburgering en Participatie (PIP) vast. Voor 42% van de statushouders geldt dat zij zes maanden nadat zij inburgeringsplichtig zijn geworden de brede intake en het PIP hebben afgerond. Bij gezinsmigranten is dit na zes maanden 69%.
Huisvesting verklaart verschil
Dit verschil is te verklaren doordat gezinsmigranten, wanneer zij vanuit het buitenland komen, direct bij hun familie in Nederland gaan wonen. Zodoende kunnen de brede intake en het vaststellen van het PIP snel plaatsvinden. Anderhalf jaar na het krijgen van de inburgeringsplicht hebben de meeste asielmigranten ook een woning en lopen de twee groepen weer gelijk op. Van beide groepen heeft dan bijna 90% de brede intake gehad en een vastgesteld PIP.
Oproep om snel te starten
De ambitie van de Wet inburgering 2021 is dat mensen zo snel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving. Daarom is zo snel mogelijk starten met inburgeren van groot belang. Divosa roept op om statushouders die in een opvanglocatie verblijven zo dicht mogelijk bij hun gekoppelde gemeente te plaatsen en om de doorlooptijden bij gemeenten zo kort mogelijk te laten zijn.
Divosa Benchmark
De Divosa Benchmark Statushouders & Inburgering maakt gebruik van de CBS-data die verzameld zijn in het kader van de Statistiek Wet Inburgering. De Benchmark brengt de situatie rond statushouders en gezins- en overige migranten per gemeente in beeld. Deelnemende gemeenten kunnen in de benchmark hun eigen cijfers inzien en vergelijken met meer dan 180 andere gemeenten. De Benchmark is recent geactualiseerd met cijfers over 2022 over de inburgeraars onder de Wet inburgering 2021. Naar verwachting komen in het eerste kwartaal van komend jaar cijfers over 2023 op het platform. Cijfers over 2024 worden rond de zomer verwacht.
Meer informatie
- Statistiek Wet Inburgering (SWI) 2023 (CBS • september 2024)
- Divosa Benchmark Statushouders & Inburgering