Overslaan en naar de inhoud gaan

Integratie migranten: meer aandacht nodig voor Nederlandse taal

Het Rijk moet het leren van taalvaardigheden hoger op de politieke agenda zetten om de integratie van migranten beter te laten slagen. Ook moet er meer aandacht komen voor toegankelijke sociale en publieke voorzieningen, zoals welzijnsorganisaties. Dat schrijft Divosa in een position paper, in de aanloop naar een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over demografische ontwikkelingen op 22 mei.

De komende jaren zal de bevolking verder toenemen en vergrijzen. Dat brengt uitdagingen met zich mee voor het behoud van sociale cohesie en draagvlak voor het sociale zekerheidsstelsel. Met dit position paper vraagt Divosa aandacht voor drie belangrijke punten met betrekking tot de participatie en integratie van migranten.

Taal is alles

Volgens Divosa is taal van wezenlijk belang voor het opbouwen van nieuwe sociale relaties, voor werk en voor deelname aan sport, cultuur en onderwijs. Maar de praktijk laat zien dat veel mensen door beperkte taalvaardigheden niet doen wat ze anders wel zouden kunnen. En dat terwijl de samenleving en de arbeidsmarkt de komende jaren veel mensen nodig hebben.

Toegang voorzieningen

Divosa onderstreept ook het belang van toegankelijke sociale en publieke voorzieningen, zoals openbaar vervoer, buurthuis of bibliotheek. Veel migranten weten de weg naar zulke voorzieningen moeilijk te vinden, terwijl die juist bijdragen aan het opbouwen van nieuwe sociale netwerken en het leren van de Nederlandse taal en cultuur. Het Rijk moet gemeenten daarom alle ruimte geven voor een dekkend landschap van voorzieningen, schrijft Divosa.

Rol overheid

De position paper gaat verder in op de rol van de overheid in het bereiken van sociale cohesie. Die rol mag niet worden onderschat: wat de overheid doet, heeft bewust en onbewust grote impact op de samenleving. De overheid moet zich dan ook nog bewuster zijn van ‘haar eigen handelen, gedrag en woordgebruik in zowel beleid als uitvoering van programma’s, projecten, dienstverlening en incidenten die sociale cohesie tussen mensen met verschillende achtergronden raken’.

Meer informatie

Contactpersoon