Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamerdebat over IBO-rapportage en alleenverdieners

Het onlangs gepubliceerde IBO-rapport over vereenvoudiging van het stelsel van sociale zekerheid wordt vandaag besproken in de Tweede Kamer. Divosa leverde een bijdrage aan het rapport, dat een reeks concrete maatregelen bevat om knelpunten uit het huidige stelsel te halen. De vaste Kamercommissie SZW praat tijdens het debat ook over de problemen rond alleenverdieners die in financiële problemen zitten door tegenstrijdige regels.

Divosa: bestaanszekerheid voorop 

Het IBO-rapport is opgesteld door een interdepartementale werkgroep, bevat een uitgebreide analyse over de complexiteit van het stelsel en doet suggesties hoe het anders zou kunnen. Het onderzoek is breed opgezet, met bijdragen van inhoudelijke experts, maar ook van gedragsdeskundigen. Ondanks de complexiteit van het stelsel gaat veel goed, zo concludeert de werkgroep, maar toch wordt niet iedereen voor wie sociale zekerheid is bedoeld, ook daadwerkelijk bereikt. Divosa stelt zich op het standpunt dat het stelsel van sociale zekerheid eenvoudiger moet worden om bestaanszekerheid beter te waarborgen. Het belang van de inwoner moet daarbij vooropstaan. 

Complexiteit 

De problematiek rond eenverdieners speelt al jaren. Eigenlijk zou het kabinet voor de zomer van dit jaar een oplossing aandragen, maar die is er nog niet. Het probleem treft vooral huishoudens waarbij de ene partner een UWV-uitkering heeft en de andere een heel laag inkomen. Om het inkomen van deze huishoudens toch op peil te houden, vult de gemeente aan tot bijstandsniveau. Daardoor raken de huishoudens waar het hier om gaat toeslagen kwijt, waardoor ze onder het bestaansminimum komen.

Structurele oplossing 

Divosa vindt dat het ministerie van SZW het probleem snel moet oplossen en trekt hier samen met de VNG in op. Divosa wil een structurele oplossing voor dit probleem, dat op meerdere vlakken speelt. Wij horen graag van onze leden wat deze problematiek praktisch voor hen betekent. Wil je hierover meepraten en meedenken, laat het weten aan Kim Kruisdijk (procesmanager Divosa).