Kwartiermaker voor landelijk dekkend netwerk sociaaljuridische ondersteuning
Een kwartiermaker gaat verkennen hoe een landelijk dekkend netwerk van sociaaljuridische ondersteuning vormgegeven kan worden. En er komt informatie voor gemeenten en andere publieke dienstverleners over werken volgens de informele aanpak, om onnodige procedures in het bestuursrecht te voorkomen. Deze en andere maatregelen maken onderdeel uit van de Kamerbrief van staatssecretaris Struycken van 13 december 2024 over het versterken van de toegang tot het recht.
In reactie op de aangenomen motie van Van Nispen/Palmen over een landelijk dekkend netwerk aan sociaaljuridische ondersteuning, wil de staatssecretaris voor de zomer van 2025 een kwartiermaker benoemen. Het doel is om bestaande voorzieningen te versterken en beter te verbinden, niet om nieuwe loketten op te richten. Voor het bouwen van netwerken is samenwerking tussen het Rijk, regio’s en gemeenten nodig. De komende periode gaat de staatssecretaris daarover in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Binnenlandse Zaken, VNG, Divosa, het Juridisch Loket en Sociaal Werk Nederland.
Divosa vindt het een goede ontwikkeling om met een brede blik naar toegang tot het recht te kijken en dat een kwartiermaker aan de slag gaat voor een landelijk dekkend netwerk aan laagdrempelige (lokale) sociaaljuridische hulp. Divosa pleit al langer voor landelijke afspraken voor een minimumaanbod in het hele land. Ook denken we dat meer samenwerking tussen het sociaal en juridisch domein veel problemen voor mensen in kwetsbare situaties kan voorkomen.
Ontwikkeling sociaaljuridische webapplicatie
De voortgangsrapportage bij de Kamerbrief verwijst ook naar de ontwikkeling van een applicatie, die ervoor moet zorgen dat sociaaljuridische professionals elkaar makkelijker kunnen vinden. Met de gegevens uit het inventarisatieonderzoek naar eerstelijns sociaaljuridische hulp, werkt Divosa nu aan deze webapplicatie met een zoekfunctie en een kaart. Deze zullen we eind maart lanceren. Daarnaast werken we samen met het Rijk en het Juridisch Loket in een ontwikkeltraject in Noord- en Midden-Limburg aan een regionaal netwerk van sociaaljuridische hulp.
Kennis over de informele aanpak
In de Kamerbrief gaat de staatssecretaris ook in op het voorkomen van onnodige procedures tussen inwoners en de overheid. Een informele en oplossingsgerichte aanpak met vroegtijdig en persoonlijk contact helpt daarbij. Op de website van Divosa komt informatie beschikbaar voor gemeenten en andere publieke dienstverleners over het werken volgens een informele aanpak.
Meer informatie
- Kamerbrief over de voortgang aanpak versterking toegang tot het recht december 2024 (Rijksoverheid • december 2024)
- Twaalfde voortgangsrapportage stelselvernieuwing gesubsidieerde rechtsbijstand (Rijksoverheid • december 2024)
- Motie Van Nispen en Palmen over een landelijk dekkend netwerk voor mensen met sociaaljuridische problematiek (Tweede Kamer • december 2024)
- Overzicht eerstelijns sociaaljuridische ondersteuning per gemeente (Divosa • november 2024)
- Onderzoek: aanbod sociaaljuridische ondersteuning 'een lokettenjungle' (Divosa • november 2024)
- Aanmelden voor de nieuwsbrief Robuuste rechtsbescherming