Overslaan en naar de inhoud gaan

Lijst alleenverdieners tot komend weekend aan te vragen

Gemeenten hebben nog een paar dagen de tijd om een lijst op te vragen van huishoudens die onder het bestaansminimum vallen door de problematiek rond alleenverdieners. Met die lijst in de hand kunnen ze inwoners actief benaderen, zodat die in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. De deadline voor een aanvraag bij het Inlichtingenbureau loopt komend weekend af.

Het gaat om een tijdelijke maatregel om de nood van slachtoffers van de alleenverdienersproblematiek te lenigen. Door een complex samenspel van regels rond inkomen, toeslagen en belastingen komen zij onder het bestaansminimum terecht. Vermoedelijk gaat het om zo’n 6400 huishoudens. Veel mensen die onder deze groep vallen melden zich niet spontaan, sommige weten niet eens dat dit probleem bij hen speelt. De lijst die de gemeenten kunnen opvragen bij het Inlichtingenbureau, moet voorlopig uitkomst bieden.

Vaste tegemoetkoming

Vanaf volgend jaar moet een nieuwe regeling in werking treden die tot eind 2028 loopt. Het wetsvoorstel dat dit regelt ligt klaar en wordt nu voorgelegd voor advies bij de Raad van State, zo maakte het kabinet onlangs bekend in een brief. Volgens het voorstel kunnen huishoudens een vaste tegemoetkoming krijgen van hun gemeente. Dat gaat helemaal automatisch, een aanvraag is niet nodig. De toeslagen blijven gelijk en het bedrag kan later niet worden teruggevorderd. Het kabinet wil op deze manier mensen zekerheid geven over hun inkomen. De hoogte van de tegemoetkoming is nog niet bekend.

Definitieve regeling

Vanaf 2028 moet er een definitieve fiscale regeling van kracht worden. Daar wordt nu al aan gewerkt, inclusief een uitvoeringstoets. Dat het allemaal zo lang duurt, komt doordat de materie erg ingewikkeld is. Verschillende inkomensregelingen werken tegen elkaar in en het kost veel tijd om dit voor elke inwoner op te lossen. 

Wat vindt Divosa

We zijn blij dat het kabinet het probleem en de rol van gemeenten serieus neemt. Het is van belang dat inwoners compensatie zoals toeslagen niet achteraf moeten terugbetalen, maar dat het probleem ‘aan de voorkant’ wordt opgelost. Gebeurt dat niet, dan komen inwoners onder de armoedegrens en kunnen er schulden ontstaan. Ook dan komen gemeenten in beeld, waardoor de werkdruk in de uitvoering alleen maar toeneemt. VNG en Divosa hebben herhaaldelijk benadrukt dat gemeenten voldoende financiële middelen moeten ontvangen voor de uitvoering van de tijdelijke regeling.

Meer informatie

Contactpersoon