Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer actie nodig voor bestaanszekerheid en schuldenaanpak

Voor het commissiedebat over armoede en schulden op 17 oktober vragen de VNG en Divosa aandacht van de Tweede Kamer voor een aantal urgente punten. Ze dringen erop aan om de ambitie op bestaanszekerheid concreet te maken en deze stapsgewijs te realiseren. Samenwerking met gemeenten en publieke dienstverleners is daarbij essentieel om de toekomst van het stelsel van bestaanszekerheid vorm te geven. Een belangrijk onderdeel hiervan is het structureel waarborgen van het bestaansminimum, vooral voor burgers met schulden die te maken hebben met invorderings- en incassotrajecten.

Daarnaast roepen VNG en Divosa het kabinet op om de kloof te dichten tussen de ambities en de beperkte mogelijkheden en middelen van gemeenten. Hierbij zou de nieuwe armoedegrens van Nibud, SCP en CBS een leidraad moeten vormen, zodat de adviezen van de Commissie Sociaal Minimum daadwerkelijk worden uitgevoerd. Ook pleiten zij voor een wettelijke basis voor proactieve dienstverlening door gemeenten.

Een effectieve schuldenaanpak vraagt om het oplossen van tegenstrijdigheden in het huidige systeem. Zo moet de gokindustrie niet langer worden gebruikt als inkomstenbron, en moet de 5%-regel voor afloscapaciteit bij dwanginvordering worden afgeschaft als deze leidt tot een ontoereikend inkomen. Verder moet gegevensuitwisseling mogelijk worden gemaakt voor een volledig schuldenoverzicht en moet er een sluitende schuldenketen komen, waarbij gemeenten een zorgplicht en regierol vervullen. Ook is een herziening van het stelsel van bewind noodzakelijk om het systeem beter te laten werken.