Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer samenwerking nodig tussen huisartsen en schuldhulpverlening

Er liggen veel kansen voor huisartsen om patiënten met geldzorgen door te verwijzen naar schuldhulpverlening. Dat blijkt uit onderzoek van Toezicht Sociaal Domein (TSD). Hiervoor is een goede samenwerking nodig tussen huisartsen en gemeenten. De Rijksoverheid heeft de taak om deze samenwerking te ondersteunen. TSD biedt verschillende methoden en instrumenten aan om die samenwerking vorm te geven.

Ruim een derde van alle Nederlandse huishoudens heeft moeite met rondkomen. De helft hiervan – 1,4 miljoen huishoudens – heeft risicovolle schulden. Mensen met schulden hebben vier keer zo veel kans op een angststoornis. De kans op een paniekstoornis is drie keer zo hoog. Geldstress kan ook leiden tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, hoge en lage rugpijn, hoge bloeddruk en slaapproblemen. Om van deze klachten af te komen gaan mensen vaak naar de huisarts. Maar de huisarts kan de klachten niet volledig oplossen, zolang de oorzaak niet wordt aangepakt.

‘Warm’ doorverwijzen

TSD, een samenwerkingsverband van vier Rijksinspecties, heeft onderzocht wat wel en niet werkt bij het vormgeven van deze samenwerking. Op basis daarvan heeft TSD op een rij gezet wat huisartsen(organisaties) en gemeenten moeten regelen om dit op een goede manier te doen. Geeft de huisarts bij patiënten met geldzorgen alleen de naam en het adres van een instantie waar ze verder geholpen kunnen worden, dan is de kans groot dat zij afhaken. Mensen met financiële problemen hebben namelijk vaak te maken met schaamte en stress. Belangrijk is daarom dat huisartsen(organisaties) en gemeenten afspraken maken over hoe huisartsen patiënten ‘warm’ kunnen doorverwijzen naar schuldhulpverlening. Dit betekent dat er een goede, zoveel mogelijk persoonlijke overdracht en terugkoppeling is. 

Er bestaan verschillende methoden en instrumenten om de samenwerking tussen huisartsen en gemeente vorm te geven. Die vind je samen met praktijkvoorbeelden terug op de website van Toezicht Sociaal Domein.

Eerstelijnsnetwerk

Divosa vindt inzet op preventie van geldzorgen heel belangrijk. Het eerstelijnsnetwerk van inwoners is daarbij essentieel. Denk aan huisartsen, geboortezorg, sociaal werk en onderwijs in combinatie met sleutelfiguren binnen het informele netwerk. Divosa wil dit eerstelijnsnetwerk versterken en verbinden met de dienstverlening in het sociaal domein, zodat het gesprek over geldzorgen makkelijker wordt gevoerd en kleine zorgen ook klein kunnen blijven. Hierbij zoekt Divosa samenwerking met Pharos, NCJ, SWN en Humanitas.

Meer informatie

contactpersoon