Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe gids beschikbaar over preventie van dakloosheid

De Preventie Alliantie heeft de gids ‘Voor behoud van een thuis’ uitgebracht over de preventie van dakloosheid. Dakloosheid is vaak het gevolg van een stapeling van factoren en gaat om veel meer dan alleen een huis. De gids biedt veel praktische handvatten voor gemeenten om dakloosheid te voorkomen.

Het aantal daklozen neemt de laatste jaren weer toe. Dit betreft niet alleen mensen die in de opvang verblijven. Het gaat ook om mensen die inwonen bij familie of vrienden, door bijvoorbeeld dreiging van huiselijk geweld of door gebrek aan huisvesting. Ook zijn er mensen die noodzakelijkerwijs verblijven in een auto, tent, caravan, recreatiewoning, garage of kraakpand. Het gaat daarbij onder meer om jongeren en ouders met kinderen. Voorheen viel dakloosheid vooral onder de verantwoordelijkheid van centrumgemeenten, maar met de Nationale Aanpak Dakloosheid uit 2022 is met name de preventie van dakloosheid een verantwoordelijkheid van alle gemeenten geworden. 

Preventieve middelen

Gemeenten kunnen het risico op dakloosheid verminderen door inkomensondersteuning en vroegsignalering bij betalingsachterstanden. Maar ook bemiddeling bij huiselijk geweld, het tijdig ingrijpen bij verward gedrag en het actief optreden tegen huisuitzettingen helpen om dakloosheid te voorkomen. Cruciaal hierbij is het vroegtijdig ingrijpen en het bieden van maatwerk om escalatie van problemen te voorkomen. Ook het bieden van een briefadres en maatwerk bij de kostendelersnorm zijn bij uitstek geschikte instrumenten voor gemeenten om in te zetten tegen dakloosheid. 

Sociale basis en begeleiding voorkomen terugval

Menselijke waardigheid, solidariteit, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid zijn voor mensen die dakloos raken helaas geen vanzelfsprekendheid. Jezelf zijn, erbij horen, meedoen en ertoe doen zijn belangrijke voorwaarden voor duurzame oplossing van dakloosheid, schetst de Preventie Alliantie. Daarom is het ook belangrijk voor gemeenten om te investeren in een goede sociale basis en het bieden van langdurige begeleiding om terugval te voorkomen. 

Wat vindt Divosa?

Divosa is heel positief over de verschijning van de gids Voor het behoud van een thuis, omdat het gemeenten vele middelen biedt om dakloosheid preventief aan te pakken. Mensen moeten zeker kunnen zijn van een betaalbare woning of woonvorm waar menswaardig geleefd kan worden. Dat geldt voor iedereen, voor jong en oud. Daarvoor maakt Divosa zich hard. Dakloosheid moet zo veel mogelijk worden voorkomen door samenwerking tussen het sociaal domein, het woondomein en het zorgdomein. Divosa ziet veel mogelijkheden voor het voorkomen van dakloosheid door het bieden van voldoende inkomen, flexibele woonoplossingen en tijdig bieden van begeleiding bij problemen. Divosa heeft diverse handreikingen ontwikkeld om dakloosheid te voorkomen (zie de links onder dit artikel).

De Preventie Alliantie

De Preventie Alliantie biedt gemeenten ondersteuning bij de onderbouwing van hun preventieve aanpak van dakloosheid. Daarvoor geeft de Alliantie met onder andere deze nieuwe gids inzicht in risicofactoren, onderbouwd preventiebeleid, effectieve interventies en praktijkvoorbeelden.

Contactpersoon