Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog veel vragen rond uitwerking hoofdlijnenakkoord

Het hoofdlijnenakkoord dat vandaag naar buiten is gekomen, is op een aantal punten heel concreet, maar roept ook veel vragen op. Er liggen belangrijke opgaven op het gebied van bestaanszekerheid, kansengelijkheid en gezondheid. In het akkoord dat er nu ligt, mist Divosa een heldere ambitie waarin deze onderwerpen in samenhang tot hun recht komen.

Divosa ziet dat de vier partijen een aantal uitgangspunten van de Commissie sociaal minimum terug laat komen in het hoofdlijnenakkoord, waarbij ook de complexiteit en voorspelbaarheid van het sociale stelsel wordt meegenomen. Dat geldt ook voor verbetering van de positie van inwoners met schulden en de organisatie van de sociale zekerheid. 

Bestaanszekerheid 

Divosa hoopt dat de aanpak van bestaanszekerheid niet bij een aantal onderdelen blijft, maar dat het geheel structureel en concreet opgepakt gaat worden. Waarbij er landelijk wordt gezorgd voor inkomenszekerheid, meedoen, woonzekerheid, gezondheid en kansengelijkheid. Hierdoor kunnen gemeenten zoals voorheen het vangnet zijn en zich veel meer richten op maatwerk. Dat is ook het scenario waar Divosa al geruime tijd voor pleit.

Meedoen

Het hoofdlijnenakkoord onderstreept het belang van werken in relatie tot bestaanszekerheid. Divosa stelt zich op het standpunt dat werken moet lonen, maar vraagt daarbij ook aandacht voor bestaanszekerheid voor mensen die niet kunnen werken, bijvoorbeeld vanwege een slechte gezondheid. Wat ook opvalt is dat het akkoord bijna niet ingaat op participatie, re-integratie en meedoen.

Inburgering

Met betrekking tot inburgering onderstreept Divosa dat de urgentie voor voldoende opvangplekken blijft bestaan. Een zorgpunt is huisvesting wanneer statushouders geen voorrang meer krijgen bij het toewijzen van sociale huurwoningen. De vraag is hoe statushouders dan doorstromen vanuit de asielopvang en kunnen werken aan participatie, integratie en taalverwerving. 

Rechtsbescherming

Divosa is positief over het ‘recht op vergissen’. Dit draagt bij aan een responsievere overheid en dejuridisering. Ook het plan om overheidsorganisaties beter bereikbaar te maken en te zorgen voor meer persoonlijk contact kan op onze goedkeuring rekenen. De ambitie van Divosa is dat iedereen moet kunnen rekenen op passende sociaaljuridische hulp en een overheid die de rechten van haar inwoners beschermt. Een punt van zorg is dat de rechtsbescherming voor asielzoekers en immigranten wordt ingeperkt. 

Divosa heeft nog veel vragen over de haalbaarheid van de uitwerking en de aanpassing van de stelsels rond demografische veranderingen. We gaan hierover graag met ministeries in gesprek. Belangrijk is dat alle gemeenten voldoende zijn toegerust om hun uitvoeringstaken in het sociaal domein goed te kunnen doen, voor al hun inwoners. Namens de directeuren in het gemeentelijk sociaal domein staat Divosa klaar om hier samen met een nieuw kabinet vorm aan te geven.

Contactpersoon