Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondertekening convenant Sterk door Werk door Divosa

Divosa heeft zich opnieuw verbonden aan het landelijke convenant Sterk door Werk. Op 8 november ondertekenden tien partijen uit de werkvelden Werk & Inkomen en Zorg het convenant Sterk door Werk 2024-2026. Hiermee komt een vervolg op de succesvolle domeinoverstijgende samenwerking om mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam naar werk te begeleiden en uitval op de werkvloer door psychische klachten te voorkomen.

Deelnemende partijen zijn de Nederlandse ggz, UWV, Cedris, Divosa, MIND, Valente, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG), werkgeversvereniging AWVN en Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA). Nieuw in dit convenant is het Verbond van Verzekeraars. 

'Het hebben van werk is belangrijk en draagt bij aan een betere mentale gezondheid en aan maatschappelijk functioneren in brede sociaal-maatschappelijke zin. Inkomensverzekeraars ondersteunen alle betrokken partijen dan ook graag bij het begeleiden van mensen naar werk en het voorkomen van uitval op de werkvloer,' reageert Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars.

Doel van de organisaties is samen streven naar een mentaal veerkrachtige en inclusieve samenleving waarin mensen met een psychische kwetsbaarheid mee kunnen doen. Steeds meer organisaties zien het belang in van werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Met de toetreding van het Verbond van Verzekeraars groeit het draagvlak. 

Domeinoverstijgende samenwerking

Om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam naar werk te begeleiden is samenwerking van de verschillende betrokken instanties uit de domeinen zorg en werk & inkomen het sleutelwoord. Een begeleidingstraject naar werk, zoals de evidenced based re-integratie methodiek IPS (Individuele Plaatsing en Steun), is vaak een succesvol middel voor het realiseren van duurzaam werk. Bij zo’n traject vindt de ondersteuning plaatst vanuit een team waarbij hulpverleners vanuit zorg en vanuit de arbeidsparticipatie (het domein Werk & Inkomen) samenwerken. 

De samenwerkingsstructuren in de arbeidsmarktregio’s worden vormgegeven vanuit het landelijke Sterk door Werk-programma Hoofdzaak } Werk, met als doel zoveel mogelijk begeleidingstrajecten te realiseren. Het programma Hoofdzaak } Werk wordt gecoördineerd door Divosa. Begin 2024 waren er bijna 5000 lopende trajecten die mensen begeleiden naar werk. “Ik ben trots op de aantallen trajecten die nu lopen. Uit ervaring weten we dat ruim eenderde van de deelnemers een betaalde baan krijgt. Dit zijn mooie resultaten en een bewijs dat deze domeinoverstijgende samenwerking werkt,” aldus Jan Markerink, programmamanager Hoofdzaak } Werk.

Onlangs maakte het kabinet extra middelen vrij voor de financiering van gemeentelijke IPS-trajecten tot eind 2025. Jan Markerink: “Wij zijn heel blij dat het Rijk voor nog een jaar financiering heeft vrijgemaakt om onze aanpak te ondersteunen. Hierdoor kan een kwetsbare doelgroep worden geholpen om werk te vinden en werk te behouden. Dit is vooralsnog financiering voor één jaar. Eerder konden wij melden dat er middelen beschikbaar waren voor ondersteuning in de arbeidsmarktregio’s vanuit Hoofdzaak } Werk, en nu is er dus ook financiering voor de gemeentelijke IPS-trajecten in 2025.”

Structurele financiering

“Uiteindelijk willen we dat iedereen uit deze doelgroep perspectief heeft op een duurzame betaalde baan,” bepleit Markerink. Miranda van Soest, coördinator Sterk door Werk. vult aan: “Daarom richten we ons met dit nieuwe convenant hoofdzakelijk op structurele financiering voor IPS-trajecten. Nu worden de re-integratietrajecten vanuit tijdelijke financieringen bekostigd, maar als die wegvallen, zakt de samenwerkingsinfrastructuur in de regio in en nemen de baankansen voor mensen af. Dat zou zonde zijn. Een duurzame financiële basis is essentieel.”

Vanuit Hoofdzaak } Werk zal er in het komende convenant een standaard werkwijze worden ontwikkeld voor professionals die betrokken zijn bij de begeleiding naar werk, met structurele samenwerking als uitgangspunt.

Contactpersoon