Overslaan en naar de inhoud gaan

Participatiewet: meer hulp naar werk vanuit uitkering

Minister Schouten heeft een reeks concrete maatregelen voorgesteld die de werking van de Participatiewet moet verbeteren. Zo wil ze de regels om bij te verdienen verruimen. Op die manier moet werken vanuit een uitkering eenvoudiger en meer lonend worden. Ook moet het gemakkelijker worden om met een bijstandsuitkering mantelzorg te geven. Divosa noemt de voorstellen een stap in de goede richting, maar voor een goed functionerende Participatiewet is veel meer nodig. De Tweede Kamer praat op 14 december over de wet.

De maatregelen staan in een brief die de minister deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd en komen voort uit het beleidsplan Participatiewet in balans. De Participatiewet bestaat sinds 2015 maar doet nog niet wat die zou moeten doen. Zo heeft de wet nog niet geleid tot een verhoging van de kansen op een baan. Volgens minister Schouten is de ondersteuning voor mensen om werk te vinden beperkt. Daarnaast is de wet te ingewikkeld en de straffen voor mensen die (onbedoeld) de fout in gaan zijn te streng.

Maatregelen

Hieronder enkele concrete maatregelen uit brief:

  • Bijverdienen: mensen die vanuit een uitkering werken mogen 15% van de inkomsten houden, voor de periode van een jaar. Dit heeft geen effect op de toeslagen.
  • Verkennen van een bufferbudget: dit moet meer zekerheid kunnen bieden bij schommelingen in inkomsten wanneer iemand naast de uitkering gaat werken.
  • Giften: bijstandsgerechtigden mogen per jaar een gift ontvangen van 1200 euro per jaar. In de brief schrijft de minister letterlijk: elkaar helpen moeten we niet bestraffen door een boete op compassie te zetten. 
  • Vereenvoudiging van de aanvraagprocedure voor de bijstand.
  • De mogelijkheid om in schrijnende gevallen met terugwerkende kracht maximaal drie maanden bijstand toe te kennen.

Wat vindt Divosa?

Divosa is blij dat de minister de huidige Participatiewet wil gaan aanpassen omdat de wet niet doet wat hij zou moeten doen, zoals het bieden van een vangnet voor mensen die zelf niet kunnen voorzien in hun levensonderhoud en omdat dat de huidige regels te veel knellen. Divosa gaf eerder al aan dat zij de voorgestelde versoepelingen ziet als eerste reparaties aan de huidige Participatiewet maar ook uitziet naar een visie voor de langere termijn voor structurele herziening die nodig is in de bijstandswetgeving. 

Divosa pleit voor een heldere visie voor de langere termijn, de Kamerbrief gaat hier nog zeer beperkt op in. Divosa zal later deze week met een uitgebreide reactie komen op de brief, in de aanloop naar het Commissiedebat Participatie op 14 december. In het traject om tot een herziening van de Participatiewet te komen, zijn gemeenten en de diverse belangenorganisaties betrokken. Belangrijk is om deze goede samenwerking vast te houden. Divosa draagt hier graag aan bij.

Informatie

Contactpersoon