Overslaan en naar de inhoud gaan

Personeelssterkte: begroten in mensen, niet alleen in geld

Ondanks de krappe arbeidsmarkt lukt het gemeenten toch om een groot deel van de openstaande vacatures in te vullen. Eind 2023 waren er volgens de Personeelsmonitor Gemeenten 2023 zo’n 189.500 medewerkers in dienst bij 342 gemeenten. Een stijging van 5,6 procent ten opzichte van eind 2022 en de grootste toename van de afgelopen jaren, meldt het A&O Fonds.

Uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2023 blijkt verder dat het ziekteverzuim in het afgelopen jaar licht daalde van 6,7 naar 6,5 procent. Dat blijft in vergelijking met de rest van Nederland een hoog cijfer. Negen op de tien gemeenten geeft aan dat werkdruk een serieus probleem is. Van de gemeenten verwacht overigens 80 procent dat de bezetting dit jaar zal stijgen.

Scherpe keuzes

Volgens het fonds staan gemeenten voor de taak om scherpe keuzes te maken de komende tijd, meldt het A&O Fonds. Er komt een pensioengolf aan, er zijn financiële uitdagingen, het ziekteverzuim is hoog en door de hoog ervaren werkdruk is het lastig om alle gemeentelijke taken uit te voeren. Vorig jaar bleek al uit een uitvraag van Divosa dat de gemeentelijke taken in het sociaal domein sterk onder druk staan, door de toename van structurele en incidentele taken, zonder adequate financiering.

Uitvoeringstoets

Voor de korte termijn is het zaak om op (nieuwe) gemeentelijke taken een uitvoeringstoets los te laten, zegt Divosa. Daarbij gaat het niet alleen om de vraag of iets technisch kan, maar ook of het realistisch is. Volgens Divosa-voorzitter Erik Dannenberg moeten we niet alleen begroten in geld maar ook in mensen. De uitdagingen op het personele vlak zijn groot en worden alleen maar groter vanwege de vergrijzing. Verder zal moeten worden ingezet op een verregaande mate van automatisering en digitalisering.

Bijeenkomst

Op 7 juni organiseert Divosa een bijeenkomst rond de vraag hoe je als gemeente om kunt gaan met personeelstekorten. Je kunt je hier aanmelden.

Contactpersoon