Overslaan en naar de inhoud gaan

Platform31: onderzoek naar lokale noodfondsen

Kennisorganisatie Platform31 heeft onderzoek gedaan naar extra gemeentelijke maatregelen die ervoor moeten zorgen dat inwoners, ondanks de inflatie en stijgende prijzen van met name energie, kunnen blijven rondkomen. Het gaat om een verkenning naar wat gemeenten hebben gedaan om inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties te ondersteunen. Een aantal goede voorbeelden is in kaart gebracht.

Door de stijgende prijzen komen steeds meer huishoudens in de problemen. Het kabinet probeert onder meer met het energieplafond en een gepland tijdelijk noodfonds de ergste nood te lenigen. Maar veel gemeenten nemen ook zelf stappen, omdat zij merken dat hun inwoners het financieel niet redden.

Platform31 onderzocht waarom gemeenten maatregelen invoeren, welke problemen ze daarbij tegenkomen, wat goed gaat en waaraan gemeenten in hun uitvoering behoefte hebben. Ook beschrijft het onderzoek hoe een zestal gemeenten het concreet heeft aangepakt. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de ambtelijke themagroep Armoede en Schuldhulpverlening van de G40. 

Energietoeslag

Vorige week publiceerde Divosa een onderzoek naar de uitvoering van de energietoeslag. Daaruit blijkt dat het merendeel van de gemeenten naast de uitvoering van de energietoeslag nog extra stappen zet om de inwoners te ondersteunen. Bijna een derde van de gemeenten heeft een lokaal noodfonds of is er een aan het ontwikkelen. Veruit de meeste noodfondsen (82%) richten zich op inwoners. Overige doelgroepen zijn maatschappelijke organisaties, ondernemers of schuldhulpverlening (‘een regelvrij budget’ om zelf over te beslissen). 

Eén op de vijf gemeenten met een noodfonds richt zich specifiek op de middeninkomens die niet meer in staat zijn om rond te komen, zo blijkt uit de Divosa-rapportage. En één op de vijf benoemt expliciet dat het noodfonds breed inzetbaar is en zich niet alleen op energiegerelateerde problemen richt. Ook breiden gemeenten de bijzondere bijstand uit door inkomensgrenzen te verruimen of het budget te vergroten.

Contactpersoon