Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 50 partijen roepen kabinet op: ‘Verklein de gezondheidskloof’

Het nieuwe kabinet moet het voortouw nemen voor een gezondere toekomst van Nederland. Dat stelt de artsenfederatie KNMG met ruim vijftig andere partijen binnen en buiten de zorg, waaronder Divosa. Iedereen moet een gelijke kans krijgen op een leven in gezondheid. Daarom vragen de partijen om vijf punten op te nemen in het regeerakkoord. Een daarvan is financiële bestaanszekerheid.

Om financiële bestaanszekerheid te borgen, is volgens de partijen een sociaal minimum nodig dat voldoende is om van te leven. Ook roepen ze de nieuwe regering op om toegankelijkheid, betrouwbaarheid en voorspelbaarheid in het sociale zekerheidssysteem te garanderen. Daarnaast zijn er alternatieven nodig voor het huidige toeslagenstelsel en moet er gewerkt worden aan een eenvoudigere manier van inkomensondersteuning.

'Health in All Policies'-principe

Financiële stabiliteit is een basisvoorwaarde voor gezondheid, evenals een veilige en gezonde leefomgeving. Door nu te investeren in preventie en gezondheidsbevordering, kan de overheid de volksgezondheid op lange termijn verbeteren. Het integreren van gezondheid in alle beleidsterreinen en op alle bestuursniveaus, het 'Health in All Policies'-principe, is erkend als een effectieve benadering om de volksgezondheid te verbeteren. Ook wordt er in de brief opgeroepen om te werken aan betaalbare en duurzame huisvesting, evenals een sterke basis in de wijk.

Volgende stap

Al in februari 2023 hebben de artsenfederatie KNMG en ruim 50 andere partijen een appèl gedaan op de politiek om gezondheidsachterstanden, veroorzaakt door een gebrek aan bestaanszekerheid, te voorkomen. Iedereen in Nederland verdient immers een kans op een zo gezond mogelijk leven. De ondertekenaars, afkomstig uit onderwijs, gemeenten, bedrijfsleven, zorg en diverse maatschappelijke organisaties, hebben hun krachten opnieuw gebundeld om samen met het nieuwe kabinet de volgende stap te zetten.

Contactpersoon