Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruimere vermogensnorm bij kwijtschelding belasting medeoverheden mogelijk

De Regeling kwijtschelding belasting medeoverheden is onlangs aangepast. Daardoor krijgen gemeenten de mogelijkheid om de vermogensnorm te verhogen en een grotere groep inwoners in aanmerking te laten komen voor kwijtschelding.

Op 17 september trad de nieuwe Regeling kwijtschelding belastingen medeoverheden in werking. Deze regeling vervangt Nadere regels kwijtschelding gemeentelijke en waterschapsbelastingen. Nieuw is de mogelijkheid om de vermogensnorm te verhogen voor alle belastingschuldigen.

De algemene verhoging bedraagt maximaal tussen de 1.500 en 2.000 euro bovenop de reguliere vermogensnorm. De maximale verhoging hangt af van de desbetreffende leefsituatie (alleenstaand, alleenstaande ouder, echtpaar). Gemeenten mogen deze grenzen bij verordening met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 verruimen. Naast de verruiming van de vermogensnorm mogen gemeenten ook de norm van bestaanskosten voor gepensioneerden verruimen en uitgaan van het netto AOW-bedrag. In de praktijk betekent dit ook een verhoging. Als een provincie, gemeente of het waterschap ervoor kiest de vermogensnorm te verhogen, betekent dat dat iedere belastingschuldige recht heeft op een verhoging van de vermogensnorm. 

Modelverordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen

De VNG heeft een nieuwe modelverordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen opgesteld. Deze vervangt de Model Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen. In de nieuwe modelverordening is de mogelijkheid om ruimere vermogensnormen toe te passen, opgenomen. 

Meer informatie

Contactpersoon