Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociaal minimum het grote onderwerp in Kamerdebat armoede en schulden

Het rapport van de Commissie Sociaal Minimum was het grote onderwerp woensdag 5 juli tijdens het Kamerdebat Armoede & Schulden. De conclusies van de commissie zijn hard, maar komen bepaald niet uit de lucht vallen, zo was tijdens het debat breed te horen. 

Fundamentele aanpak

Overal in de samenleving is te zien hoe inwoners die op het sociaal minimum zitten eraan toe zijn. Met dit rapport is er nu ook kwantitatief inzicht, inclusief interventies die effecten kunnen hebben. Het rapport wordt door de Kamer gezien als fundamenteel en als munitie om eindelijk échte stappen te zetten om bestaanszekerheid te borgen, in plaats van eindeloos pleisters te plakken.

De bevindingen van de commissie konden bij diverse fracties dan ook op bijval rekenen. Wel gooide de VVD voorafgaand bij BNR de knuppel in het hoenderhok, door aan te geven dat zij weinig ziet in het verhogen van de uitkeringen, tot ongenoegen van andere partijen die aangeven weinig te zien in weer ‘pleisters plakken’. Volgens de liberalen is werk de oplossing.

Erkenning

Minister Schouten gaf veel erkenning voor het werk van de commissie, met name voor het inzicht in de hoogte van het sociaal minimum in relatie tot uitgaven en kosten. Zij gaf verder aan dat de discussie over werk onderdeel is van het bredere debat. Werk genereert inkomen, maar het omgekeerde geldt net zo: door te zorgen dat mensen voldoende en zeker inkomen hebben, ontstaat er ruimte om de stap naar werk te kunnen zetten. Om die overgang soepel te laten verlopen moet nog wel het nodige gebeuren, zoals ook de commissie zegt. Daarnaast verwees de minister naar het regeerakkoord, waarin duidelijke afspraken staan over het verminderen van kinderarmoede en het herijken van het sociaal minimum om de vier jaar. Het rapport van de commissie sociaal minimum biedt hiervoor veel inzichten en handvatten die onderdeel zullen vormen van de besluitvorming voor Prinsjesdag.

Input Divosa en VNG

Divosa heeft samen met VNG input gegeven aan de commissieleden met een heldere oproep: ‘Laat het kabinet vandaag nog werk maken van de hoogte van het sociaal minimum, zodat er tijdens Prinsjesdag een plan ligt waardoor het inkomen weer voldoende, zeker en toereikend gemaakt kan worden.’ 

Er komt nog een technische briefing in de Tweede Kamer, daarmee volgt later een kabinetsreactie.

Contactpersoon