Overslaan en naar de inhoud gaan

Stijging aantal jongeren in de bijstand

Het aantal jongeren in de bijstand is in de eerste drie maanden van dit jaar gestegen, voor de vijfde keer op rij. De toename bedroeg 3000 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van het CBS.

Volgens Divosa zijn er verschillende factoren die de stijging veroorzaken. Voor een aanzienlijk heeft het met de economische conjunctuur te maken. Het totaal aantal inwoners met een uitkering is sinds een jaar weer aan het stijgen, doordat het economisch minder gaat. Jongeren krijgen daar vaak als eerste mee te maken. Zij hebben vaak geen vast contract en staan daardoor als eerste op straat. Als ze geen recht meer hebben op WW, komen ze in de bijstand.

WSW/Wajong

Wat ook meespeelt is de wetswijziging in 2015 waardoor de WSW in zijn geheel en deels de Wajong werden afgesloten. Als gevolg daarvan zijn meer jongeren met een arbeidsbeperking op de bijstand aangewezen. Verder krijgt Divosa signalen over een toenemend aantal alleenstaande statushouders, met name in de grote steden. Ook de taakstelling van gemeenten voor statushouders zou een rol kunnen spelen. Sommige gemeenten lopen hiermee achter en moeten de taakstelling inlopen, dat kan ook toename in de bijstand verklaren.

Breed inzetten op werk

Divosa vindt dat een nieuw kabinet in brede zin moet inzetten op werk. In het hoofdlijnenakkoord ligt een groot accent op werk als middel om inwoners aan bestaanszekerheid te helpen. Maar voor veel inwoners is meer nodig, denk daarbij niet alleen aan oud-Wajongers maar ook aan inwoners met een psychische aandoening, jongeren in de GGZ en vroegtijdige schoolverlaters.

Wat heb je nodig

Willen we meer mensen laten meedoen, dan moeten de mens en zijn behoeften het startpunt zijn, zegt Divosa. Via het project Hoofdzaak werk zijn al veel mensen vanuit de GGZ aan werk geholpen. Dat vergt een investering maar die verdient zichzelf wel terug. Hetzelfde geldt voor de inzet van loonkostensubsidie voor mensen met een arbeidsbeperking. 

Meer informatie

Contactpersoon