Overslaan en naar de inhoud gaan

Subsidie voor werkgevers om statushouders op de werkvloer te begeleiden

Werkgevers kunnen subsidie aanvragen voor de begeleiding van statushouders op de werkvloer. De ondersteuning moet gericht zijn op het verkleinen van taal- en cultuurverschillen.

Het ministerie van SZW komt met deze subsidieregeling (SOWIS) werkgevers enerzijds financieel tegemoet voor de (extra) begeleidingskosten en anderzijds krijgen zij handvatten aangereikt over hoe een inwerktraject kan worden vormgegeven. Hiermee wordt het aantrekkelijker voor organisaties om statushouders in dienst te nemen en kunnen statushouders sneller volwaardig deelnemen aan de samenleving.

Aanvragen

Werkgevers kunnen de subsidie aanvragen van 2 t/m 30 september 2024, via het Subsidieportaal. De subsidie is bedoeld voor maximaal vier statushouders, voor een maximaal bedrag van € 24.000. De subsidie kan worden aangevraagd voor statushouders die voor het eerst in dienst komen of vanaf 1 januari 2024 in dienst zijn getreden.

Vereisten

Werkgevers moeten in een activiteitenplan duidelijk maken welke begeleiding zij inzetten en hoe zowel de cultuur van de organisatie als (vak)taal worden bijgebracht. Ideeën kunnen zij opdoen in een handreiking. Ook moet een buddy gekoppeld worden aan de statushouder.

Webinar

Op donderdag 1 augustus om 10.30 uur is er een webinar, speciaal over de subsidieregeling. Aanmelden kan alvast. De webinar wordt opgenomen.

Regionale verbinders

De subsidieregeling is verbonden aan het programma VIA (voor een inclusieve arbeidsmarkt) en een van de activiteiten uit het plan van aanpak Statushouders aan het werk. In dit plan van aanpak worden ook regionale verbinders genoemd. Zij bieden ondersteuning om statushouders aan het werk te krijgen. Ze verkennen lopende projecten en initiatieven. Ook creëren zij nieuwe (werk)mogelijkheden voor statushouders. Divosa faciliteert het leernetwerk van deze regionale verbinders.  

Contactpersoon