Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitgebreidere budgettool Participatie staat online

De uitgebreidere budgettool Participatie, die Divosa en Cedris door Berenschot heeft laten ontwikkelen, staat op onze website. De tool biedt gemeenten het meest actuele inzicht in de beschikbare middelen voor Werk & Inkomen. 

De budgettool Participatie is bedoeld als hulpmiddel bij de gemeentebrede afwegingen over de inzet van geld. Deze geeft inzicht in de middelen die door het Rijk via het cluster Participatie van de algemene uitkering van het Gemeentefonds beschikbaar worden gesteld. Deze algemene pot met geld wordt in de tool vertaald naar een bruikbare indeling, met geld voor:

  • de uitvoering van de Participatiewet,
  • de begeleiding van de nieuwe doelgroepen,
  • klassieke re-integratie en
  • programma- en apparaatskosten voor minimabeleid.

Aandachtspunt hierbij is dat de tool geen inzicht geeft in de gemeentebrede financiële problematiek. De uitkomsten geven geen recht op besteding en de functionele indeling dient ook niet exact geïnterpreteerd te worden. Desalniettemin kan het afdelingen helpen om de middelen die in de tool aan Werk & Inkomen zijn toegewezen ook daadwerkelijk voor deze doeleinden aan te kunnen wenden.  

De oorspronkelijke versie bood alleen inzicht in de middelen vanuit het cluster Participatie van de algemene uitkering. Op verzoek van Divosa en Cedris heeft Berenschot de budgettool Participatie uitgebreid met de beschikbare middelen voor de BUIG, voor de Wet sociale werkvoorziening en beschut werk. De vernieuwde tool geeft inzicht in de middelen voor de jaren 2024 tot en met 2029. De meest actuele standen zijn op basis van de meicirculaire 2024 en het tussentijdse budget voor de BUIG in 2024. 

Meer informatie

Contactpersoon