Vereenvoudiging inkomensondersteuning: niet in kokers denken
Divosa onderschrijft de noodzaak om het stelsel van inkomensondersteuning op de schop te nemen. Belangrijk is wel dat de verschillende departementen, gemeenten en uitvoeringsorganisaties daarbij een stem hebben en dat er niet te veel in kokers wordt gedacht. Dat zegt Divosa in reactie op een brief die het kabinet deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Divosa en VNG vinden dat in de brief veel nadruk ligt op individuele vereenvoudingstrajecten binnen domeinen.
In de brief schrijft het kabinet dat het stelsel voor inkomensondersteuning idealiter zorgt voor meer bestaanszekerheid, maar dat de praktijk soms weerbarstig is. Het kabinet komt daarom met een hervormingsagenda die inwoners meer zekerheid moet bieden. De komende tijd neemt het kabinet een reeks maatregelen in de sociale zekerheid, toeslagen en belastingregels.
Complexiteit
Veel regelingen binnen het huidige stelsel zijn complex. Soms werken ze elkaar zelfs tegen. Voor inwoners die toch al in een kwetsbare positie zitten, is dat een hard gelag. Ze krijgen soms te maken met terugvorderingen, maken geen gebruik van regelingen of kiezen ervoor om niet (meer) te gaan werken. Juist het feit dat regelingen kunnen botsen, maakt dat de verschillende partijen die betrokken zijn bij inkomensondersteuning samen moeten kijken naar de samenhang tussen inkomensondersteunende regelingen, zegt Divosa.
VIM
Divosa wijst op het programma Vereenvoudiging inkomensondersteuning voor mensen (VIM), waarin ze samen met VNG een actieve rol speelt. VIM is juist gericht op een overkoepelende, domeinoverstijgende aanpak voor de lange termijn die tot realistische, werkbare uitkomsten moet leiden. Deze aanpak is uniek: er is bewust gekozen voor een werkwijze waarin verschillende ministeries, uitvoeringsorganisaties en gemeenten samenwerken.
Belasting en toeslagen
Komend voorjaar komt het kabinet met plannen om het belasting- en toeslagensysteem te hervormen, ook in samenhang met het minimumloon en andere inkomensregelingen. In de Kamer ligt al een voorstel om het probleem rond de zogeheten alleenverdieners op te lossen. Ook lopen er wetsvoorstellen om de kinderopvangtoeslag en de huurtoeslag te vereenvoudigen. Daarnaast wil het kabinet werk maken van een recht op vergissen bij het aanvragen van een uitkering. Iemand die in de fout gaat, wordt dan niet meteen bestraft. In de brief besteedt het kabinet ook aandacht aan het garanderen van het bestaansminimum en welke taken Rijk en gemeenten hierin hebben.
Meer informatie
- Kamerbrief hervormingsagenda inkomensondersteuning (Rijksoverheid • november 2024)