Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetsvoorstel 'Van school naar duurzaam werk' in ontwikkeling

Sinds 2019 stijgt het aantal jongeren dat zonder diploma hun school verlaat weer. In studiejaar 2021-2022 waren er 30.242 nieuwe voortijdige schoolverlaters. Om jongeren een goede ondersteuning te bieden van school naar werk, is het wetsvoorstel Van school naar duurzaam werk in voorbereiding van de ministeries van OCW en SZW. De planning is om voor de zomer van 2023 het wetsvoorstel gereed te maken voor internetconsultatie.

Dit wetsvoorstel wil de kansengelijkheid vergroten door jongeren met een (risico op) afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden bij de overgang van school naar werk en bij het behoud van werk bij (dreigende) werkloosheid. Doel van het voorstel is jongeren die een (risico op) structurele achterstand op de arbeidsmarkt hebben, te laten doorleren of duurzaam aan het werk te helpen. Halverwege 2025 zou de nieuwe wet in werking moeten treden. 

Bijeenkomsten

In het kader van dit wetsvoorstel en de internetconsultatie, worden in de komende maanden een aantal bijeenkomsten georganiseerd, waarin de hoofdlijnen van het wetsvoorstel nader worden toegelicht. Daarnaast wordt ingegaan op de input die is gekomen uit regiobijeenkomsten en er kunnen vragen worden gesteld over het wetsvoorstel. Gemeenten hebben een regierol in het naar werk toeleiden van jongeren in kwetsbare posities. Daarom zijn deze bijeenkomsten ook interessant voor gemeenten die zich voorbereiden op het wetsvoorstel en zich bezighouden met onderwerpen als voortijdig schoolverlaten, passend onderwijs en de aanpak van jeugdwerkloosheid. 

Wat vindt Divosa?

Omdat iedereen een plek op de arbeidsmarkt verdient, is het belangrijk dat schoolverlaters goede ondersteuning krijgen bij de overstap van school naar werk. Dit geldt met name voor bepaalde kwetsbare groepen waarbij de uitval hoog is. Samen met het onderwijs, werkgevers en andere partijen in het sociaal domein zet Divosa zich in voor het inclusiever maken van het pad naar de arbeidsmark. Ook deelt ze goede voorbeelden van hoe de jongere centraal staat in de uitvoeringspraktijk en wat deze aanpak oplevert. De inzet van ervaringswerkers − de verbinders en vertalers van beleid − ziet Divosa hierin als een onmisbare schakel.

Om blijvende resultaten te boeken, vindt Divosa het belangrijk om zoveel mogelijk bij bestaande samenwerkingsstructuren aan te sluiten en te werken aan een sterke ketenaanpak. Via de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt faciliteert Divosa samenwerking in de regio’s en ondersteunt zij regiocoördinatoren in de Aanpak Jeugdwerkloosheid.

Meer informatie

  • Dinsdag 20 juni van 15:00-16:30 uur: Webinar aanvalsplan vsv door Ingrado
    Het webinar over het aanvalsplan vsv brengt je op de hoogte van de laatste stand van zaken rond het aanvalsplan vsv. Daarnaast vernemen we graag jullie suggesties voor de verdere uitwerking van het aanvalsplan. Wie zich aanmeldt voor het webinar, ontvangt vooraf een voorbereidende notitie. Je kunt je hier inschrijven.
     
  • Dinsdag 27 juni van 11:00 – 15:00 uur: (Live) bijeenkomst effectieve interventies in de praktijk bij het Vista College in Heerlen (inclusief lunch)
    Op 27 juni organiseren het Vista College, afdeling Handel en Ondernemerschap, in Heerlen, Onderzoeksbureau LPBL en de ministeries van OCW en SZW een bijeenkomst speciaal voor professionals in het onderwijs en voor gemeenten die zich bijvoorbeeld bezig houden met voortijdig schoolverlaten, passend onderwijs en de aanpak jeugdwerkloosheid. 

    Ben jij betrokken bij de aanpak van voortijdig schoolverlaten en jeugdwerkloosheid in jouw regio? Wil je inzichten uit onderzoek naar effectief beleid voor vroegtijdig schoolverlaten en jeugdwerkloosheid in jouw praktijk toepassen, maar weet je niet precies hoe? Wil jij leren van professionals die een bewezen effectieve interventie voor voortijdig schoolverlaten en jeugdwerkloosheid hebben gecreëerd en geïmplementeerd? Dan wil je deze bijeenkomst niet missen. Je kunt je hier aanmelden.
     

  • Donderdag 6 juli van 15:00 tot 16:30 uur: Webinar wetsvoorstel Van school naar duurzaam werk in ontwikkeling
    Op donderdag 6 juli organiseert Ingrado een online webinar, speciaal voor coördinatoren van de arbeidsmarktregio, doorstroompunt-regio, mbo-instellingen en pro/vso scholen.  Je kunt je hier aanmelden.

Registreren is verplicht in verband met de privacy.