Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier jaar Hoofdzaak } Werk: we maken de balans op en kijken vooruit. Bij Hoofdzaak } Werk is een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers. Een van de werkgevers die investeert in mensen met een psychische kwetsbaarheid is horecabedrijf Vermaat Groep. In gesprek met Priscilla van Kats (Vermaat Groep) en Steven Hubeek (AWVN)(1).

‘Mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn voor werkgevers belangrijk,’ vindt Steven Hubeek, programmamanager Diversiteit en Inclusie bij de werkgeversvereniging AWVN. ‘Ze hebben capaciteiten, vaardigheden, zijn gemotiveerd. Mensen willen graag meedoen. Het is voor de samenleving, dus ook voor werkgevers, belangrijk om dat mogelijk te maken.’ Werkgevers zullen daarvoor wel flexibeler moeten worden, denkt Hubeek. ‘Soms hebben mensen andere werktijden nodig, een andere werkbelasting, meer coaching of begeleiding. Meer maatwerk.’

Talent is een schaars goed. Dat laat je niet lopen.

- Steven Hubeek

Omslag

Inclusief werkgeverschap vraagt een cultuuromslag. Die kost tijd, ziet Hubeek. Maar werkgevers laten nu te veel talent aan zich voorbij gaan. Ze missen kansen. ‘De tijd is voorbij dat bij elke vacature de kandidaten zich aanboden in rijen van drie. Talent is een schaars goed geworden. We hebben iedereen hard nodig. Dat is de zakelijke realiteit: mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen voor werkgevers van grote waarde zijn.’

Priscilla van Kats, jobcoach en coördinator Social Return Team bij Vermaat Groep

Inclusieve werkgever

Niet veel mensen zullen bij het horen van de naam ‘Vermaat’ direct denken aan gastvrijheid, lekker eten en drinken in een fijne sfeer. Toch is de Vermaat Groep, met ruim vijfhonderd vestigingen en zo’n zesduizend werknemers, één van de grootste restaurateurs en cateraars van Nederland met klanten als Artis, Eindhoven Airport, MECC Maastricht, STACH en talloze bedrijfsrestaurants en horecavoorzieningen in ziekenhuizen. Al ruim een decennium richt Vermaat zich specifiek op het inzetten van mensen met arbeidsbeperkingen. Het bedrijf profileert zich als inclusieve werkgever, met eigen jobcoaches, onderdeel van het Social Return Team.

Wij vinden dat iedereen recht heeft op passend werk

- Priscilla van Kats

Social return

Priscilla van Kats is zo’n jobcoach en tevens coördinator van dat team. Van Kats: ‘We vatten inclusie breed op. Wij vinden dat iedereen recht heeft op passend werk. We streven naar een open cultuur waarin iedereen zich welkom voelt en mee kan doen. Mensen met een arbeidsbeperking, maar ook mensen die langdurig ziek zijn geweest, die uit detentie komen, vluchtelingen. Eén op de veertien van onze medewerkers heeft een ‘social return’ status.’ Het helpt Vermaat om voldoende personeel aan te trekken – wat vaak niet meevalt in de horecabranche. Maar dat is niet de voornaamste reden, aldus Priscilla van Kats: ‘We willen dat mensen zich bij ons welkom voelen. Als gast, maar ook als medewerker. Het is inmiddels een stukje van onze identiteit.’

Steeds meer aandacht voor preventie

Om werkgevers over de streep te trekken, moet wel aan bepaalde randvoorwaarden voldaan zijn, zegt Steven Hubeek van de AWVN. Dat is nu nog lang niet altijd het geval. Zeker, er zijn positieve ontwikkelingen.

  • Er is steeds meer aandacht voor preventie, het voorkomen van uitval. Voor álle medewerkers, dus ook voor personeel met een psychische kwetsbaarheid.
  • Met Individuele Plaatsing en Steun (IPS) wordt niet alleen de re-integrerende werknemer begeleid, maar ook diens leidinggevende.
  • Voor een aantal groepen nieuwe werknemers (die aan de slag gaan vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering of de banenafspraak) geldt voor de werkgever een no-riskpolis: hij krijgt een vergoeding voor de loondoorbetaling bij ziekte als die nieuwe werknemer opnieuw uitvalt, ongeacht met welke klachten.

Maar daarmee zijn we er nog niet, vindt Hubeek: ‘Die no-riskpolis zou bijvoorbeeld eigenlijk moeten gelden voor iedereen die is uitgevallen door psychische klachten. Goedwillende werkgevers lopen nu soms nog steeds flinke risico’s.’

Voetnoten

  1. De werkgeversvereniging AWVN is partner in Hoofdzaak } Werk en voerde binnen het project de ‘Werkgeversfocus’ uit, met informatie, advies en stimulans voor werkgevers die met mensen met een psychische kwetsbaarheid aan de slag willen.

Dit is een publicatie uit het magazine Hoofdzaak } Werk. Meer lezen? Mail ons: hoofdzaakwerk@divosa.nl

Meer informatie

  • Psychisch kwetsbare mensen zitten vaker zonder werk dan mensen zonder een psychische kwetsbaarheid. Zij verdienen daarom speciale aandacht van gemeenten. Lees meer over maatwerk (Divosa • mei 2023)
  • Convenant Sterk door Werk (sterkdoorwerk.nl)
  • Programma Hoofdzaak } Werk (Divosa • juli 2023)

Contactpersoon