Sprekers Voorjaarscongres 2025

Dagvoorzitter
Ruben Maes
Ruben Maes neemt bij het Voorjaarscongres 2025 de rol van dagvoorzitter op zich. Hij is oprichter van Bureau &MAES (2003) en strategisch adviseur voor bestuurders, directies en management van publieke organisaties. Maes wordt betrokken bij positioneringsvraagstukken en strategische opdrachten waarbij publieke of private organisaties moeten samenwerken om maatschappelijke doelstellingen te behalen. Daarnaast is hij een veelgevraagd dagvoorzitter en gespreksleider van conferenties, expertmeetings en managementdagen in binnen- en buitenland.
Na zijn studie politieke wetenschappen aan de Universiteit Leiden werkte Maes bij een onderzoeksbureau dat zich richtte op strategische advisering bij campagnes. Daarnaast werkte hij voor BNR Nieuwsradio en was hij redacteur bij PM Den Haag.

Sprekers
Marleen Damen
Marleen Damen is directeur Maatschappelijke Ondersteuning bij de gemeente ’s-Hertogenbosch. In deze rol is zij verantwoordelijk voor beleid en uitvoering op het gebied van jeugd, volwassenen, financiële dienstverlening (armoede en schulden) en de inkoop van zorg in de regio. Daarnaast coördineert zij binnen de gemeente de opvang van vluchtelingen.
Als bestuurslid van Divosa zet Marleen zich in om de stem van de gemeentelijke uitvoering luid en duidelijk te laten klinken in het landelijk beleid. Haar drijfveer: beleid moet werken voor de mensen om wie het gaat. Daarom toetst zij beleidskeuzes altijd op twee kernvragen: zijn de randvoorwaarden voor een goede uitvoering op orde, en worden inwoners er echt beter van?
Marleen heeft veel ervaring met het vergroten van gelijke kansen, met name op het gebied van gezondheid en het verkleinen van de gezondheidskloof. Dit thema stond centraal in haar werk als wethouder in Leiden en loopt als een rode draad door haar huidige functie in ’s-Hertogenbosch. Ze gelooft in een sterke sociale basis en ziet bestaanszekerheid als essentiële voorwaarde voor persoonlijke ontwikkeling.

Victor Everhardt
Sinds 1 januari 2025 is Victor Everhardt voorzitter van Divosa. Met ruime ervaring in het gemeentelijk en sociaal domein zet hij zich in om iedereen naar vermogen te laten deelnemen aan de samenleving.
Voorheen was Victor directeur/bestuurder bij Platform31 / IVO en voorzitter van D66. Daarvoor bekleedde hij diverse wethoudersposities in Amsterdam en Utrecht, met portefeuilles op het gebied van sociale zaken, economie en volksgezondheid.
Victor weet als geen ander met welke uitdagingen gemeenten te maken hebben en hoe samenwerking bijdraagt aan duurzame oplossingen. Zijn focus ligt op inclusie, duurzaamheid en maatschappelijke veerkracht, waarbij hij verschillende belanghebbenden verbindt om gezamenlijk impact te maken.

Pieter Hasekamp
Pieter Hasekamp is sinds 1 maart 2020 directeur van het CPB. Hij studeerde Algemene Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde aan het European University Institute in Florence op het proefschrift Essays on the Credibility of Economic Policy.
Vanaf 2015 was hij directeur-generaal Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën. Daarvoor was hij algemeen directeur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en bekleedde hij diverse managementfuncties bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Financiën.
Uit hoofde van zijn functie als directeur van het CPB is Hasekamp tevens kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en adviserend lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Daarnaast is hij onafhankelijk commissaris en voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Geldmaat, lid van de Raad van Advies van het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIA) en lid van de Adviesraad van de Goldschmeding Foundation.

Pieter Hilhorst
Pieter Hilhorst is politicoloog, publicist en actieonderzoeker. Hij bestudeert complexe maatschappelijke vraagstukken en verkent nieuwe oplossingen. Het raakt hem als mensen vastlopen in ingewikkelde regels en voorzieningen. Zijn stelling? Je kunt iets pas eenvoudiger maken als je eerst ziet hoe complex het is.
Hilhorst is senior onderzoeker bij het Ben Sajet Centrum, een kenniscentrum voor mensen die langdurig zorg en ondersteuning nodig hebben. Daarnaast is hij lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.
Met Jos van der Lans heeft hij veel geschreven over burgerinitiatieven en de beloften van de decentralisaties. Hij heeft meegewerkt aan verschillende innovaties om mensen met geldzorgen meer grip te geven op hun leven, zoals Vroege Hulp bij Geldzorgen, Collectief Schuldregelen, het Nederlands Instituut voor Betalingsregelingen, de Toeslagencheck en de Buddy App.
Van 2012 tot 2014 was hij wethouder in Amsterdam en in 2014 lijsttrekker voor de PvdA in Amsterdam. Daarvoor maakte en presenteerde Hilhorst het programma De Ombudsman van de VARA en schreef hij columns voor de Volkskrant.

Paul Iske
Paul Iske is oprichter en Chief Failure Officer van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. Het Instituut voor Briljante Mislukkingen heeft als doel begrip te kweken voor de complexiteit van innovatie en ondernemen. Daarnaast is hij hoogleraar Open Innovation & Business Venturing aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht. Hij richt zich vooral op diensteninnovatie en sociale innovatie, met als specialisatie Combinatoric Innovation.
Na zijn promotie in de theoretische natuurkunde werkte hij vervolgens bij Shell, waar hij zich bezighield met het verbinden van kennis binnen en buiten het bedrijf. Tot 2015 was hij Chief Dialogues Officer bij ABN AMRO, verantwoordelijk voor de activiteiten op het gebied van (open) innovatie.
Paul Iske is een veelgevraagd spreker en consultant op het gebied van creativiteit, innovatie, intellectueel kapitaal, kennismanagement en ondernemerschap. Hij adviseert zowel de private als de (semi-)publieke sector in binnen- en buitenland.

Ron Meyer
Ron Meyer is geboren en getogen in Heerlen, in de wijk Zeswegen, gebouwd op de laatste mijnsteenberg van Nederland. Hij komt uit een familie die brak met de mijntraditie. Zijn ouders waren de eerste generatie die niet in of rond de mijnen werkten en hijzelf was de eerste die ging studeren. Meyer was jarenlang vakbondsbestuurder bij de FNV, raadslid in Heerlen en landelijk partijvoorzitter van de SP. Sinds april 2022 zet hij zich met passie in voor de sociale inhaalrace van het Nationaal Programma Heerlen-Noord (NPHLN). ‘Ik ben verliefd, maar niet blind. Verliefd op de ongekende veerkracht van de stad en de streek, maar niet blind voor wat er écht beter moet.’

Sophie van der Spek
Sophie van der Spek is een ervaren samenwerkingsadviseur bij Common Eye en een veelgevraagd spreker. Met haar achtergrond in de muziek begrijpt ze als geen ander hoe samenspel werkt — of dat nu in een orkest is of binnen complexe maatschappelijke vraagstukken. Ze begeleidt gemeenten, ministeries en maatschappelijke organisaties in samenwerkingstrajecten, altijd met oog voor impact en inclusiviteit.
In haar lezingen en procesbegeleiding brengt Sophie structuur in complexe opgaven en vertaalt ze abstracte thema’s naar heldere, visuele inzichten. Ze staat bekend om haar interactieve aanpak, waarbij deelnemers zélf ervaren wat écht samenwerken betekent. Of het nu gaat om kansengelijkheid, preventie of burgerparticipatie — Sophie zet haar creativiteit in om nieuwe perspectieven te openen.
Haar passie ligt bij mensen voor wie meedoen niet vanzelfsprekend is. Ze gelooft in gelijkwaardige samenwerking tussen inwoners, professionals en organisaties. Door goed te luisteren en de rode draden in gesprekken te vangen, helpt ze partijen om samen de volgende stap te zetten.

Roel Wever
Roel Wever is sinds 2020 burgemeester van Heerlen, de stad waar hij al bijna dertig jaar met trots en liefde woont. Geboren in Amsterdam, bracht zijn loopbaan hem in 1995 naar Limburg, waar hij zich sindsdien sterk verbonden voelt met de regio. Met een achtergrond in rechten en bestuurskunde (UvA) zet hij zich vol energie in voor Heerlen en haar inwoners.
Roel gelooft in een krachtig en levendig Heerlen en ziet volop kansen om de stad verder te ontwikkelen. Zijn doel is om Heerlen op de kaart te zetten als een inspirerende, gastvrije en groene stad, waar zowel bewoners als bezoekers zich thuis voelen.
Met een brede portefeuille, waaronder openbare orde, veiligheid, stadsmarketing en (Eu)regionale samenwerking, werkt hij dagelijks aan een stad met lef en toekomstperspectief. ‘Bouwen aan Heerlen’ is zijn missie – uit liefde voor de stad!

Fotograaf Yara Verstappen Fotografie
Roel Willems
Roel Willems is projectleider en senior onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Hij is psycholoog en onderzoekt hoe ons brein taal begrijpt en hoe verhalen onze kijk op de wereld beïnvloeden. Eerder werkte hij als onderzoeker en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de University of California, Berkeley.
Bij het SCP werkt Roel aan het programma Beleidsvisies, Burgervisies en Gedragingen, waar hij zich bezighoudt met menselijk gedrag en hoe we beslissingen nemen. Hij is projectleider van het Mensbeelden-project en heeft veel interesse in wetenschappelijke eerlijkheid en onderzoeksmethoden. Daarnaast maakt hij de educatieve podcast Audiostatistiek.
Tijdens het Voorjaarscongres vertelt Roel over gedrag, psychologie en de kracht van verhalen bij het vormen van beleid en maatschappelijke ideeën.

Arlette Vrusch
Arlette Vrusch is sinds oktober 2023 wethouder in Heerlen, waar ze zich vol inzet voor het sociale domein. Ze heeft een achtergrond als bouwkundige en weet als geen ander hoe belangrijk een gezonde en veilige leefomgeving is. Eerst deed ze dat met goede woningen en groene buurten, nu richt ze zich op wat er achter de voordeur speelt: goede zorg, eerlijke inkomensondersteuning en sterke buurten.
Voor Arlette is Heerlen een stad waar dingen kunnen die elders niet mogelijk zijn – maar ook een stad waar veel mensen hard moeten knokken voor hun toekomst. Ze ziet de gemeente als een bondgenoot die helpt waar nodig en durft voorop te lopen om te laten zien wat wél kan.
Met een stevige sociale aanpak strijdt Arlette tegen (kinder)armoede en zet ze zich in voor goede voorzieningen in de buurt, zoals scholen en steunpunten. In de jeugdzorg bouwt ze aan een sterk preventief netwerk en bij Hulp bij het Huishouden staan zowel inwoners als medewerkers op één. Ook daagt ze jongeren uit om mee te denken over een levendig Heerlen waar zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.
Samen met de inwoners maakt Arlette Heerlen mooier, leuker en spannender.

Fotograaf Yara Verstappen Fotografie