Overslaan en naar de inhoud gaan

Energietoeslag: uitvoering en bereik

Laatste update:

Energietoeslag kent breed bereik, maar is dit de oplossing?

Vanaf het eerste kwartaal van 2022 hebben gemeenten door de uitvoering van de energietoeslag een noodoplossing geboden aan inwoners met een laag inkomen. Tussen 1 januari en 30 juni 2022 is de energietoeslag aan bijna driekwart van de doelgroep (mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum) toegekend. Maar de impact van deze noodoplossing op de uitvoering van gemeenten is groot. Wat kwam er op hen af en wat is vanaf nu nodig?

Divosa ziet dat haar leden – onder andere door de inrichting en uitvoering van de energietoeslag – onder grote druk staan. Om een goed beeld te krijgen van de uitvoering van de energietoeslag, hebben we een vragenlijst voorgelegd aan gemeenten. (1) Op basis van de antwoorden geven we in deze rapportage een beknopt beeld hoe gemeenten deze extra taak hebben ingericht, welke knelpunten zij ervaren en wat zij nodig hebben.

Energietoeslag en bijzondere bijstand, waar hebben we het over?

De energietoeslag is een eenmalige uitkering van 1300 euro (in eerste instantie 800 euro en per 1 juli 2022 verhoogd met 500 euro). Mensen die een inkomen ontvangen tot 120% van het sociaal minimum, komen in aanmerking voor de toeslag. De regeling wordt door gemeenten uitgevoerd.

Individuele bijzondere bijstand is een dienst van gemeenten waar inwoners die financieel tussen wal en schip vallen, kunnen aankloppen voor uitzonderlijke kosten die zij niet kunnen betalen. Er wordt individueel – op maat – bekeken of iemand in aanmerking komt en wat er vervolgens nodig is. 

Lees ook het achtergrondverhaal over de uitvoering van de regeling bij de gemeenten Tilburg, Amsterdam, Aalten en Heemskerk >

Voetnoten

  1. In de methodologische verantwoording lees je meer over de respons.