Debat Participatiewet soms fel van toon
De Tweede Kamer heeft gesproken over de Participatiewet in Balans, die zoals het er nu naar uitziet over een jaar zou kunnen ingaan. Op de agenda stond onder meer een reeks concrete maatregelen die de Participatiewet minder streng moeten maken.
Naast de maatregelen op de korte termijn komt het kabinet later dit jaar met voorstellen die de Participatiewet fundamenteel op de schop moeten nemen. Divosa heeft daarvoor input geleverd. De Participatiewet is bedoeld om mensen vanuit de bijstand aan werk te helpen en als vangnet voor inwoners die het tijdelijk niet redden. Een van de problemen is dat de wet erg ingewikkeld is en te veel gebaseerd op wantrouwen.
Toon
Opmerkelijk tijdens het Kamerdebat was dat de toon gepolitiseerder was dan voorheen. Dat gebeurde onder meer toen het over de taaleis ging, een maatregel die ondanks bezwaren van gemeenten overeind is gebleven. Divosa zou graag willen dat de taaleis van tafel gaat omdat die niet in een systeem past dat vanuit vertrouwen zou moeten worden opgebouwd. ‘Er is geen enkele gemeente die op de taaleis zit te wachten. Natuurlijk is taal belangrijk en daar zetten gemeenten ook veel op in, maar de taaleis gaat puur uit van straffen en biedt geen ondersteuning', zegt Divosa-voorzitter Victor Everhardt hierover.
Jongeren
In de Kamer waren ook zorgen over de vermeende stijging van het aantal jongeren in de bijstand. Ten onrechte, vindt Divosa. ‘Ja, er is sprake van instroom, maar die is eenvoudig te verklaren. Jongeren die voorheen in de Wajong en Wsw terechtkwamen, vallen nu onder de Participatiewet. Het is gemeenten de afgelopen tien jaar gelukt om - met hulp van de aangetrokken arbeidsmarkt - veel inwoners aan de slag te helpen’, zegt Everhardt.
Sociaal ontwikkelbedrijven
Tijdens het Kamerdebat zei staatssecretaris Nobel dat hij is geschrokken van de verschillen in dienstverlening tussen sociaal ontwikkelbedrijven in Nederland. Hij vindt dat niet wenselijk. De bewindsman wil misschien wel naar een set aan minimum-eisen rondom de inzet van de extra middelen voor sociaal ontwikkelbedrijven. Divosa is er voorstander van om uit de discussie over de vorm te blijven en te kijken of de verschillende functionaliteiten beschikbaar zijn, in lijn met het onderzoek en advies van Berenschot.
Divosa is bezorgd dat er nog steeds geen CAO is voor de werknemers van sociaal ontwikkelbedrijven. Gemeenten zouden daarvoor meer middelen van het Rijk moeten krijgen. Eind vorig jaar zijn gesprekken over een nieuwe Cao Aan de Slag gestaakt. Uit cijfers van Cedris blijkt dat werknemers bij sociaal ontwikkelbedrijven er door een reeks belastingmaatregelen een paar tientjes per maand op achteruit gaan.
Lees ook: Meer mensen met afstand tot arbeidsmarkt aan het werk